Werken op Bali: dé ultieme gids voor digitale nomaden

20 april 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Werken vanuit het buitenland is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ieder jaar worden de aantal digitale nomaden groter en bestemmingen als Thailand, Bali en Zuid Europa. Eén van de populairste bestemmingen ter wereld voor digital nomaden is Bali. Niet voor niets want werken op Bali is werkelijk fantastisch. Werken bij de mooiste coworking spaces omringt door ambitieuze en ondernemende mede nomaden klinkt als een droom. In deze gids ga ik je daarom meenemen in het remote werken op Bali.

Wat je moet weten voordat je gaat

Voordat je gaat op reis gaat is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Ondanks dat de mogelijkheden soms onbeperkt lijken zijn er zeker een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je mag bijvoorbeeld niet onbeperkt in Bali (en de rest van Indonesië) verblijven. Daarnaast moet je ook rekening houden met andere zaken als er bijvoorbeeld technische problemen zijn.

Visums (voor digitale nomaden)

Voordat je naar Bali gaat is het goed om na te denken over je visum. Er zijn in Indonesië namelijk een aantal verschillende visums van kracht. Helaas geen digital nomad visum maar om toerisme te ondersteunen kun je wel een Visa on Arrival krijgen bij aankomst. Dit betekend dat je zonder het visum aankomt en op het vliegveld van Denpasar de papieren regelt.

Een super optie om een visum te regelen in Bali, maar niet in alle gevallen ideaal. Een Visa on Arrival is bijvoorbeeld maar 30 dagen geldig en kan slechts éénmalig worden verlengt met nog is 30 dagen. Misschien wil jij wel langer blijven waardoor dit visum helemaal niet ideaal is. Er zijn namelijk ook andere mogelijkheden.

De twee belangrijkste visums die er zijn voor digital nomads zijn de eerder benoemde Visa on Arrival en de B211A Visa. Beide kunnen gebruikt worden om vanuit Indonesië te gaan werken. Dit omdat je niet aan het werk bent voor een Indonesisch bedrijf. Je hebt dus een toeristen visum en geen werkvisum. Wil je echt gaan werken in Bali voor een Indonesisch bedrijf, dan is het een iets gecompliceerder verhaal.

De keuze tussen beide visums maak je vaak op basis van de lengte van je verblijf. Hieronder in het kort waarom je voor welk visum zou moeten kiezen:

  • Visa on Arrival: zoals de naam al zegt is de Visa on Arrival een visum wat je aanvraagt op het moment van aankomen. Je hoeft hier van te voren in principe niks voor te regelen zolang je de juiste documenten bij je hebt. Een Visa on Arrival is 30 dagen geldig en kan éénmalig met 30 dagen worden verlengt. Het kost eenmalig 500.000 IDR/€35,- om het visum aan te vragen. Je kunt dan 60 dagen in Indonesië verblijven wanneer je jouw visum verlengt met 30 dagen. Per bureau kan de prijs voor een verlening verschillen.
  • B211A Visa: Een visum om langer in Indonesië te mogen verblijven is het B211A Visa. Dit visa stelt je in staat om 60 dagen te mogen verblijven en dit tweemaal met 60 dagen te verlengen. Wel is het zo dat je dit visum van te voren aan moet vragen. Het kost je ongeveer 5.000.000 IDR/€350,- om een B211A Visa aan te vragen. Vervolgens kun je hem wel tweemaal verlengen voor 2.300.000 IDR/€160,- zodat je in totaal 180 dagen in Indonesië kunt verblijven.

💡 Tip: Lees ook mijn blog met alle informatie over een Visum voor Bali (Indonesië) regelen!

De kosten van het leven in Bali

Voordat je gaat is het ook belangrijk dat je weet hoe duur het leven in Bali is. Bali staat namelijk bekend als een gigantisch goedkope plek. Ik theorie is dit ook zo, maar wanneer je op de meest toeristische plekken gaat leven kan het zo zijn dat de kosten toch enorm oplopen.

Het grote voordeel van het digitale nomaden leven is natuurlijk dat je met een relatief hoog salaris op een goedkope plek kunt leven. Daarom is het belangrijk dat je goed inzichtelijk hebt hoe duur Bali is en wat je moet voorkomen om geld te besparen.

Waar moet je op letten

Tijdens je verblijf is het vooral handig om direct bij de lokale bevolking te kopen. Hierdoor weet je zeker dat de lokale bevolking wat aan je bezoek verdient maar weet je ook dat je een eerlijke prijs betaald. De westerse tentjes die Bali langzaam aan het overnemen zijn zorgen ervoor dat de prijzen hard oplopen. Voedsel, een verblijf en het huren van een scooter wordt snel duurder.

Het is daarom aan te raden bij een guesthouse te verblijven. Je hebt een eigen kamer met badkamer en deelt de keuken. Zelf koken doe je vaak niet omdat het uit eten gaan relatief goedkoop is. Een aantal andere tips zijn:

  • Koop lokaal zodat je een eerlijke prijs betaald voor de producten
  • Boek verblijven last minute of voor langere tijd zodat je van kortingen geniet
  • Reis per scooter zodat je geen kosten hebt aan taxi’s
  • Boek bepaalde zaken zoals boten online zodat je niet aankomt en moet onderhandelen vanuit een slechte positie

💡 Tip: lees meer tips over hoe duur alles is en hoe je kosten bespaard in mijn blog voer hoe duur is Bali?

Problemen met technologie

Een goed iets om van te voren rekening mee te houden is dat er wellicht iets kapot kon gaan of dat er zaken gestolen worden. Ik heb nog nooit gehad dat er iets gestolen is maar het kan natuurlijk altijd gebeuren. Het probleem is dat er in Indonesië veel mensen zijn die helaas minder kwalitatieve spullen verkopen. Het kopen van je nieuwe laptop kan daarom tricky zijn. Gelukkig voor jou zijn er in het centrum van Denpasar officiële winkels van onder andere Apple en Samsung.

Voor kleinere dingen als problemen met je oortjes of oplader kun je wel de wat kleinere ondernemers proberen. Deze zitten vaak dichter in de buurt waardoor je niet naar de hoofdstad moet. Wel is het belangrijk goed te testen of de producten werken voordat je ze koopt.

Ook een optie is om iets op te laten sturen. Echter duurt het natuurlijk wel even voordat deze aankomen. Het is daarom gewoon aan te raden om van je belangrijkste spullen een reserve mee te nemen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld zonder laptop komt te zitten.

Internet verbinding in Bali

Over het algemeen is de internetverbinding op Bali uitstekend. Zeker als je naar de plekken gaat die gemaakt zijn voor digitale nomaden zal je een prima connectie vinden. Echter is en blijft het een belangrijk dingetje. Ook ik heb wel is op plekken gezeten waar het simpelweg niet mogelijk was een online meeting te doen. Het is daarom goed dat je altijd van te voren op onderzoek gaat voordat je voor een werkplek kiest. Bij aankomst raad ik je ook aan om een internettest te doen om zo te voorkomen dat je voor verassingen komt te staan.

De beste plekken om te werken

De mogelijkheden om te werken in Bali zijn enorm. Het lijkt bijna of het eiland is gebouwd voor digitale nomaden. Echter, zijn er ook plekken die gewoon simpelweg niet ideaal zijn om als digital nomade aan de slag te gaan. Ik heb daarom de belangrijkste informatie over bestemmingen en werkplekken voor je verzameld.

Digital nomad vriendelijke bestemmingen

Er zijn op Bali een aantal mooie plekken waar je kunt verblijven als digitale nomaden. Er zijn namelijk niet enorm veel bestemmingen op Bali met coworking spaces en waar je ook eenvoudig met andere remote workers in contact kunt komen. De populairste plekken zijn:

  • Canggu: de veruit populairste plek is Canggu. Dit kleine dorpje in het zuiden van Bali kent enorm veel toeristen die hier langere tijd verblijven en als digitale nomade aan het werk zijn. Hierdoor zijn er enorm veel coworking spaces en andere cafétjes waar je prima kunt werken. Canggu is zeker niet het mooiste plekje op het eiland maar het heeft wel precies wat je nodig hebt om te werken in Bali.
  • Uluwatu: In tegenstelling tot Canggu staat Uluwatu een stuk minder bekend als een digitale nomade plek op Bali. Echter is het er wel echt heerlijk. Je hebt fantastische stranden waar je jouw laptop open kunt klappen om uit een hip restaurant te gaan werken. Daarnaast is ook Uluwatu gevuld met allerlei coworking spaces.
  • Ubud: Wat meer inlands vind je de populaire plek Ubud. Ubud is een werkelijk paradijs voor digitale nomaden. De vibe is er top en het ligt een stuk centraler dan Canggu en Uluwatu. Je vind er veel leuke tentjes om te gaan werken waardoor ook deze plek zeker niet mag ontbreken in deze guide.

Coworking spaces

De beste werkplekken die ik tijdens mijn avontuur ben tegengekomen is zekerweten coworking spaces. Deze plekken zijn namelijk ontworpen om te gaan werken. Ze hebben vaak een leuke community zodat je ook gelijk in contact komt met andere digitale nomade. Zo is het namelijk zo bij de meeste coworking spaces dat er verschillende evenementen plaatsvinden waar jij je voor aan kunt melden. Zo wordt het maken van vrienden je wel heel makkelijk gemaakt.

💡 Tip: lees ook mijn blogs over de beste coworking spaces in Canggu, beste coworking spaces in Uluwatu en beste coworking spaces in Ubud!

Werken in cafés en strandtenten

Naast coworking spaces is het in Bali ook goed te doen om je laptop open te slaan in cafétjes en aan het strand. Zo werkte ik bijvoorbeeld op vrijdagmiddag vaak aan het strand in Canggu met de zee op de achtergrond. Vaak zijn de cafétjes overdag rustig waardoor het prima is om hier aan de slag te gaan. Vooral hier is het belangrijk om goed in de gaten te houden of het internet goed is en of het café wel geschikt is als plek om te werken. Ik raadt je daarom aan om deze als eerst even te proberen voordat je er gaat zitten voor een meeting.

Ik tijdens mijn digitale nomaden avontuur aan het werk aan het zwembad in Canggu

Het leven op Bali als digitale nomaden

Het leven op Bali is top. Tijdens mijn digitale nomaden avontuur heb ik vrienden voor het leven ontmoeten en geweldige dingen mee mogen maken in mijn vrije tijd. Ondanks dat je gewoon aan het werk bent voelt elke minuut vrije tijd als vakantie. Het strand is nooit ver weg en de temperatuur is perfect.

Sociale kringen en het ontmoeten van andere digitale nomaden

Als je naar Bali vertrekt om vanuit daar te gaan werken zal je dit waarschijnlijk alleen doen. Super leuk want je zult gaan merken dat je enorm veel leuke mensen gaat ontmoeten. Het is echter wel belangrijk dat je er op uit gaat om deze mensen te ontmoeten. Het is daarom raadzaam je in te schrijven bij bijvoorbeeld een coworking space zodat je tijdens de activiteiten nieuwe mensen ontmoeten.

Vaak zijn er bij dit soort plekken activiteiten die worden geregeld. Je volgt dan met zijn alle een workshop of neemt deel aan een leuke borrel. Het ontmoeten van nieuwe mensen gaat op dit soort gelegenheden enorm makkelijk.

Daarnaast raad ik je ook Nomeo Meetups aan. Deze website staat vol met fysieke meetups in Bali. Zo worden er feestjes georganiseerd maar zijn er ook gewoon etentjes voor gelijkgestemde digitale nomaden op Bali. Super handig om nieuwe mensen te ontmoeten.

Vrije tijd op Bali

Naast het remote werken vanaf Bali kun je jouw tijd gebruiken om het eiland te gaan ontdekken. Bali is een paradijs met schitterende plekken om te bezoeken. Zo zijn er toffe activiteiten zoals surfen, quad rijden, duiken, etc. die je kunt doen. Maar ook kun je genieten van één van de vele bezienswaardigheden op Bali. De mogelijkheden zijn oneindig en dit zorgt er allemaal voor dat je nog meer van het werken op Bali zal gaan genieten.

Tips om als digitale nomaden te werken op Bali

Heb je jouw keuze gemaakt en ga je aan de slag als digitale nomaden op Bali? Dan heb ik nog een aantal tips voor je verzameld zodat je zekerweet dat jij alles uit je avontuur op Bali gaat halen.

Tip #1: Vaste plek

Iets wat ik erg fijn vond aan mijn tijd op Bali is dat ik gewoon vastigheid had. Ik had een lekker ritme en een eigen plekje. Ik heb een aantal keer verhuisd maar tussen deze periode door had ik altijd een eigen kamer of huisje. Hierdoor hoefde had ik geen stress van het constant verhuizen van mijn spullen. De huurprijzen in Bali zijn niet duur waardoor ik dit plekje ook behield op de momenten dat ik over Bali rond aan het reizen was.

Tip #2: Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Als digitale nomaden is dit waarschijnlijk je grootste uitdaging. Het vakantiegevoel ligt altijd op de loer. Je ziet mensen om je heen leuke dingen doen maar moet op die momenten toch gewoon aan het werk. Het is daarom belangrijk een goede balans hier tussen te vinden. Plan vaste momenten in dat je werkt en stap hier niet zomaar vanaf. Dit zorgt er namelijk voor dat je een echt ritme laadt onstaan.

Daarnaast is een coworking space hier ook echt een oplossing voor. Je bent omringt door andere digitale nomaden die ook gewoon aan het werk ‘moeten’. Dit zorgt er dan ook voor dat je toch die sociale druk gaat voelen om je laptop open te slaan.

Tip #3: Neem de juiste spullen mee

De stoelen en bureaus zijn niet van dezelfde kwaliteit als wat je gewend bent. Het is daarom belangrijk dat je spullen mee neemt die gaan voorkomen dat je houding binnen je eerste paar weken zo verslechtert dat je altijd rugpijn hebt. Neem daarom een portable muis en toetsenbord mee en zorg ook dat je jouw laptop op de juiste hoogte kunt zetten zodat je niet voorover zit te werken. Ook goede oortjes zijn belangrijk zodat je in alle rust kunt gaan werken.

Klaar voor jou remote werk avontuur?

Ga jij net als ik het avontuur aan als digitale nomaden op Bali? Je zal merken dat het leven op Bali geweldig is en dat het een prima locatie is om vanaf te werken. Ik ben erg benieuwd naar jouw avontuur en of we elkaar tegen gaan komen op Bali. Laat het daarom vooral weten in de reacties of stuur mij een berichtje op mijns sociale media.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

Simkaart in Bali

Als je naar Bali op vakantie gaat is het makkelijk om te kunnen bellen en overal toegang...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *