Ik ga naar Bali en ik neem mee… Het voorbereiden van je reis is leuk, de voorpret begint nu echt. Maar langzaam kom je erachter dat je niet zeker weet of je alles hebt. Daar ga ik je een handje mee helpen. Ik heb alle spullen die je nodig hebt voor Bali voor je verzameld. Zo weet je zeker dat je alles hebt en niks vergeet.
Kleding
Om te beginnen heb je natuurlijk de juiste kleding nodig om zo veel mogelijk van je reis naar Bali te genieten. Wat je precies mee moet nemen aan kleding is erg afhankelijk van wat je gaat doen en hoe lang je op reis gaat. Ga je namelijk de bergen in dan is het verstandig wat warmere kleding mee te nemen, terwijl als je enkel op het strand gaat liggen je niet over een lange broek hoeft na te denken.
Hou rekening met een warm klimaat
Het klimaat op Bali is enorm warm. Het is bijna dagelijks 30 graden met een zeer felle zon. Het meenemen van dikke kleding (mits je dus niet de hoogte in gaat) is niet nodig. Op mijn eerste trip nam ik veel t-shirts mee die te dik waren waardoor ik ze al die tijd niet heb gedragen. Ook de meeste van mijn lange broeken heb ik niet aangehad.
Deze kleding moet je sowieso meenemen
De volgende kledingstukken adviseer ik je om sowieso mee te nemen. Per kledingstuk adviseer ik je wat je precies mee moet nemen:
- T-shirts: Neem genoeg t-shirts mee. Je zweet veel in Bali en dus kun je er vaak niet genoeg bij je hebben.
- Korte broeken: Hetzelfde geldt voor korte broeken. Deze gaan meestal wel wat langer mee.
- Schoenen: Zorg voor luchtige schoenen die niet te snel opwarmen. Je zult ze af en toe zeker nodig hebben wanneer je op avontuur gaat.
- Slippers: Het dragen van slippers is heerlijk met de warme temperaturen.
- Zwembroek: Neem in ieder geval één zwembroek mee. Je hebt overal zwembaden en het strand is nooit ver weg.
- Ondergoed en sokken: Spreekt voor zich natuurlijk.
- Warme kleding: het is aan te raden in ieder geval één setje warme kleding mee te nemen. Na een tijdje in de warmte kan het ’s avonds koud aanvoelen (ondanks dat het alsnog 24 graden of warmer is). Het is dan heerlijk om even iets warms aan te doen.
Deze kleiding zou je eventueel ook mee kunnen nemen
Ook de volgende kleding zou je kunnen overwegen mee te nemen:
- Regenkleding: Tja, in het regenseizoen komt er weleens een buitje uit de lucht vallen. Ook buiten het regenseizoen ben je nooit volledig veilig.
- Hike kleding en schoenen: Als je van plan bent om wat vulkanen te gaan beklimmen dan is het verstandig hier gepaste kleding voor mee te brengen.
- Pet of hoed: Met de felle zon kun je overwegen om een pet of hoed mee te nemen voor wat extra bescherming.
Kleding wassen in Bali
Kleding wassen in Bali??? Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen. Je kunt eenvoudig je kleding bij een wasserette brengen waar je vaak niet meer dan 10.000 IDR/€0,70 per 100 gram betaalt. Het wordt dan netjes voor je gewassen, gedroogd en gestreken.
Apotheek, medicijnen, zonnebrand, etc.
Als je naar Bali gaat kan je maar beter een soort lopende apotheek zijn. Er zijn namelijk nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden. De zon is sterk, er zitten veel muggen en de Bali belly ligt op de loer. Om er voor te zorgen dat geen van deze je reis gaat verpesten kun je veel dingen meenemen. Hieronder de belangrijkste dingen:
- Zonnebrand: De zon in Bali is enorm sterk. Het is dus zeker raadzaam om zonnebrand mee te nemen. Neem ook zeker genoeg mee want zonnebrand is duur in Bali. Mijn advies is om zeker te beginnen met factor 50.
- Paracetamol: Dit middel doet wonderen wanneer je ergens last van hebt. Omdat het in Bali stikt van de insecten kan het zomaar zijn dat je een temperatuurverhoging oploopt. Let wel op, je lichaam warmt niet voor niets op, het beste is om je lichaam gewoon zijn of haar werk te laten doen. Mocht het ernstig worden, ga dan naar een specialist.
- Muggenspray (deet): Er zitten enorm veel muggen in Bali. Deze steken zowel ’s nachts als overdag. Maak daarom veel gebruik van muggenspray. Het advies is om muggenspray met deet te gebruiken.
- Diarreeremmer: Ben je op doortocht en krijg je last van diarree dan is het altijd handig om een remmer mee te hebben. Zeker wanneer er geen wc in de buurt is, ga je hier enorm dankbaar voor zijn. Pas hier wel mee op, je lichaam wilt van de bacterie af. Middels een remmer vertraag je dit proces. Slik het dus alleen in geval van nood.
- Malariapillen (voor andere eilanden): Ga je naar Java of Lombok dan kan het zo zijn dat er malaria zit. Het is daarom verstandig altijd een pak met malariapillen mee te nemen. Je hoeft deze niet preventief te slikken tenzij je naar een gevaarlijk gebied gaat.
- Middel om vocht vast te houden: Mocht je aan de diarree zitten dan ga je enorm veel vocht verliezen. Het kan dan helpen om een middel te gebruiken dat ervoor zorgt dat je meer vocht vasthoudt. Mocht je dit niet bij je hebben, drink dan een sportdrankje, dit heeft vaak eenzelfde soort effect.
Reisverzekering
Als je op reis gaat is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. In het geval van nood kan deze verzekering je dan dekken voor eventuele kosten. Ook kan het in eventuele noodgevallen je te hulp schieten. Bij het overlijden van bijvoorbeeld een familielid zijn verzekeraars vaak bereid voor jou alles te regelen om zo snel als mogelijk terug te vliegen.
Ik raad je daarom zeker aan om te kiezen voor een uitgebreide reisverzekering die in ieder geval je bagage dekt in het geval van nood. Dit heeft mij een aantal keren gered op momenten dat er zaken gestolen waren (niet op Bali gelukkig). Mocht je net als ik van duiken houden dan is het zelfs verplicht hiervoor verzekerd te zijn voordat je überhaupt het water in mag.
Vaccinaties
Als je naar Bali reist, wordt je aangeraden een aantal vaccinaties te nemen. Deze zijn op te verdelen in drie categorieën:
- Aanbevolen vaccinaties
- Optionele vaccinaties
- Corona vaccinaties
Aanbevolen vaccinaties
Een aantal vaccinaties die de GGD ten zeerste aanraad zijn de volgende:
- DTP
- Hepatitis A
Optionele vaccinaties
De volgende vaccinaties zijn optioneel:
- Gele koorts
- Buiktyfes
- BMR
- Hepatitis B
- TBC
- Rabies
- Japanse Encefalitis
Het is dus aan jou om deze keuze te maken. Weet je het niet zeker, dan is het aan te raden dit overleggen met je huisarts of de GGD. Zij kunnen jou adviseren of je een vaccinatie wel of niet moet halen.
Corona vaccinaties
Het is tegenwoordig zo dat je geen corona vaccinatie meer hoeft te hebben om Indonesië binnen te komen. Wel is het zo dat veel vliegtuigmaatschappijen er alsnog om vragen. Er zijn dus talloze voorbeelden van mensen die ondanks dat het dus mag van Indonesië het vliegtuig niet inkomen omdat ze geen vaccinatie hebben. De regels veranderen ook enorm vaak.
Waar kun je deze vaccinaties halen?
Deze vaccinaties kun je in de meeste gevallen gewoon bij je huisarts voor de GGD halen. Het kan zo zijn dat de huisarts niet alle vaccinaties op voorraad heeft en dat je deze alsnog bij de GGD kunt halen. Kijk voor meer informatie over vaccinaties voor Bali op de website van de GGD of neem even telefonisch contact met ze op.
Visum
Net als bij vele landen is het niet mogelijk een land te betreden zonder visum. Zo dien je ook voor Bali (Indonesië) een visum te regelen. Gelukkig, omdat de overheid toerisme wilt stimuleren is een visum voor Bali regelen vrij eenvoudig. Je kunt namelijk bij aankomst op het vliegveld een Visa on Arrival aanvragen waarmee je 30 dagen het land in kan. Deze kun je eventueel verlengen met nog eens 30 dagen. Wil je voor langere tijd blijven dan kies je voor een B211A Visa. Hiermee kun je tot maximaal 6 maanden in Indonesië blijven.
? Tip: lees ook visum voor Bali regelen!
Wat moet je bij je hebben bij aankomst
In mijn zoektocht naar informatie vertelde elke website wat anders. Wat moet je nu precies bij je hebben op het moment dat je aankomt op de luchthaven van Denpasar (of elders in Indonesië)? Nu ik dit zelf mee heb mogen maken is het eigenlijk best makkelijk.
Bij aankomst kunnen ze het volgende vragen. Het is dus verstandig dit bij je te hebben:
- Paspoort dat nog zeker 6 maanden geldig is
- Coronacertificaat (basisvaccinatie)
- Engelstalige ziektekostenverzekering met minimale 25.000 USD covid dekking
- Boekingsbevestiging accomedatie
- Retourticket uit Indonesië
- PeduliLindungi app geïnstalleerd op je telefoon
Laatste tips
Om volledig voorbereid op reis te gaan heb ik nog een klein aantal tips waar je rekening mee kunt houden:
- Waterfles: Er is op Bali een gigantisch plastic probleem. Dit komt mede door de vele plastic flessen die worden verkocht. Om dit te voorkomen kunnen toeristen gebruik maken van waterflessen. Het is namelijk zo dat je op een hoop punten gratis water kunt tappen. Dit scheelt dus ook nog geld.
- Geen wereldstekker: De stopcontacten in Bali zijn hetzelfde als die in Nederland. Je hoeft hier dus niks voor mee te nemen.
Wat neem jij mee naar Bali?
Voor iedereen is het voorbereiden op een reis anders. Niet iedereen neemt dezelfde spullen mee en gaat dezelfde dingen doen. Bali is een gigantisch eiland met vele verschillende dingen te doen. Ik ben daarom benieuwd wat jij allemaal mee neemt naar Bali? Ontbreken er dingen? Laat het dan zeker even weten in de comments.
0 reacties