Wat is Bali belly en wat kun je er tegen doen?

8 december 2022

Inhoud blog

Als je Bali bezoekt ga je er ongetwijfeld een keer kennis mee maken: Bali belly. Deze voedselvergiftiging komt veel voor en is enorm vervelend. Het is enorm vervelend kan flink roet in het eten gooien van jouw vakantie. Vandaar dat het goed is om je in te lezen op wat Bali belly is, wat je er tegen kunt doen, maar vooral hoe je het kunt gaan voorkomen. In deze blog geef ik je alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid naar Bali te gaan.

Wat is Bali belly?

Bali belly is eigenlijk niet anders dan een voedselvergiftiging met een bijzonder naam. Omdat het zo vaak voorkomt op Bali heeft het een eigen naam gekregen. Hierdoor lijkt het vaak een gigantisch nare ziekt, maar veel meer dan een voedselvergiftiging is het eigenlijk niet. Toch blijft Bali belly enorm vervelend om te krijgen en wil je het zo veel als mogelijk voorkomen.

Bali belly komt zo veel voor op Bali omdat het land een stuk minder hygiënischer is dan Europese landen. Het water is smerig en de keuken kan soms op een zwijnenstal lijken. Het is daarom belangrijk dat je altijd goed oplet voordat je wat eet of drinkt.

Wat zijn symptomen van Bali belly?

Symptomen van Bali belly zijn eigenlijk enorm overeenkomend met die van een voedselvergiftiging. Toch is het goed om altijd de symptomen goed te kennen voordat je naar Bali gaat. Wordt je namelijk ziek maar sluiten de symptomen niet aan bij Bali belly. Dan kan er zomaar wat anders aan de hand zijn.

De symptomen van Bali belly zijn:

 • Buikpijn
 • Darmkrampen
 • Diarree
 • Misselijkheid met overgeven
 • Duizeligheid

Hoe kun je Bali belly voorkomen?

Een belangrijke vraag is natuurlijk. Wat kun je doen tegen Bali belly. Eigenlijk is dit heel simpel. Zorgen dat je niet de verkeerde dingen eet. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heb ik een aantal tips om te voorkomen dat je Bali belly krijgt.

 • Drink en gebruik schoon water: Het kraanwater in Indonesië is erg vies. Het is aan te raden om zo min mogelijk van dit water binnen te krijgen. Drink dus enkel fleswater of waarvan je weet dat het gefilterd is. Gebruik dit water ook bijvoorbeeld om je tanden mee te poetsen. Zo voorkom je dat je dat je op die manier een klein beetje binnen krijgt. Ook onder de douche is het raadzaam niet je mond te openen.
 • Pas op met (rauw) vlees: Het eten in Bali is heerlijk. Het is echter wel verstandig om uit te kijken met vlees. Vlees (vooral rauw) is een aanstichter van veel Bali belly gevallen. Mocht je vlees eten, controleer dan altijd even of het goed doorbakken is.
 • Handen wassen: net zoals andere plekken in Indonesië is het minder hygiënisch dan we thuis gewent zijn. Het is daarom verstandig je handen een aantal keer per dag te wassen. Vooral voordat je gaat eten is het verstandig.
 • Drukke plekken: Eten blijft een beetje gevaarlijk in Bali. Het is daarom verstandig om naar plekken te gaan waar het druk is en waar je westerse mensen ziet zitten. Dit is vaak een goed teken.
 • Eet niet van de straat: Hoe leuk zijn de verhalen van het straat eten in Thailand? In Bali kan dit echter niet. Het eten op de straat is een groot gevaar voor onze westerse magen. Eet daarom vooral niet van de straat.

Bali belly voorkomen is zeker te doen. Toch blijft de kans groot dat je er vroeg of laat een keer last van gaat krijgen. Gebruik daarom deze tips om er voor te zorgen dat je slechts een milde variant te pakken hebt.

Een tip die ik van locals heb gehad is het nemen van een shotje alcohol wanneer je weet dat je iets verkeert gegeten hebt. Volgens hen zorgt dit ervoor dat de bacteriën gedood worden.

Wat kun je doen tegen Bali belly?

Oei, het is zo ver. Je hebt toch Bali belly te pakken. Vervelend maar geen haast. Over het algemeen gaat Bali belly snel voorbij. Er zijn een aantal dingen die je namelijk kunt doen om te voorkomen dat je langere tijd last gaat houden. Ik heb hieronder de tips voor je verzameld die er voor gaan zorgen dat je er binnen een korte tijd weer overheen komt.

 • Drink genoeg: Zeer waarschijnlijk heb je last van diarree en overgeven. Je verliest daarom veel vocht. Om je lichaam aan te sterken is het belangrijk dat je veel drinkt. Om je lichaam een handje te helpen kun je gebruik maken van middeltjes die er voor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoud. Ook zijn sportdrankjes zinvol om het vocht snel op te nemen.
 • Gebruik Norrit: Dé tip die ik van iedereen op Bali krijg over Bali belly is het gebruiken van Norrit. Dit middeltje zorgt ervoor dat je binnen de kortste keren weer op de been ben.
 • Drink Kombucha: Dit drankje doet wonderen als je last hebt van je maag. Ook voor Bali belly is het uitstekend om je te helpen genezen. Gelukkig voor jou verkopen ze dit bijna overal.
 • Vermijd poepstoppers: Als je echt aan het doorreizen ben dan moet je soms wel. Maar probeer zo veel als mogelijk poepstoppers te voorkomen. Ze zorgen er voor dat hetgeen wat je lichaam probeert te verdrijven in je lichaam blijft. Dit is natuurlijk niet goed en kan er voor zorgen dat je langer ziek blijft.

Wat zijn jouw ervaringen met Bali belly?

Hopelijk heb ik je in dit artikel de tips kunnen geven om Bali belly te voorkomen. Mocht je het toch opgelopen zijn dan hoop ik dat mijn tips je helpen in je herstel. Ik ben erg benieuwd of ze je gaan helpen en hoeveel last je precies had? Laat in de comments weten wat jouw ervaring zijn.

Over de schrijver

Frank van Dijk
Mijn naam is Frank en ik ben de oprichting van deze website. Mijn passie voor Bali is ontstaan toen ik de stap maakte om als digital nomad vanuit Bali te gaan werken. Binnen één klap was ik verliefd op Bali en de eilanden eromheen. Hoe vet is het om andere te kunnen helpen en inspireren hun droomreis naar Bali te maken. Ik ben blij dat ik op deze manier een steentje bij kan dragen aan dit doel. Profiel van Frank bekijken

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *