Wat is Bali belly en wat kun je er tegen doen?

8 december 2022

Frank van Dijk
Inhoud blog

Als je Bali bezoekt, ga je er ongetwijfeld een keer kennis mee maken: Bali belly. Deze voedselvergiftiging komt veel voor en is enorm vervelend. Het is enorm vervelend en kan flink roet in het eten gooien. Vandaar dat het goed is om je in te lezen op wat Bali belly is, wat je er tegen kunt doen, maar vooral hoe je het kunt gaan voorkomen. In deze blog geef ik je alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid naar Bali te gaan.

Wat is Bali belly?

Bali belly is eigenlijk niet anders dan een voedselvergiftiging met een bijzondere naam. Omdat het zo vaak voorkomt op Bali heeft het een eigen naam gekregen. Hierdoor lijkt het vaak een gigantisch nare ziekte, maar veel meer dan een voedselvergiftiging is het eigenlijk niet. Toch blijft Bali belly enorm vervelend om te krijgen en wil je het zoveel als mogelijk voorkomen.

Bali belly komt zoveel voor op Bali omdat het land een stuk minder hygiënisch is dan Europese landen. Het water is smerig en de keuken kan soms op een zwijnenstal lijken. Het is daarom belangrijk dat je altijd goed oplet voordat je wat eet of drinkt.

Wat zijn symptomen van Bali belly?

Symptomen van Bali belly zijn eigenlijk enorm overeenkomend met die van een voedselvergiftiging. Toch is het goed om altijd de symptomen goed te kennen voordat je naar Bali gaat. Wordt je namelijk ziek maar sluiten de symptomen niet aan bij Bali belly. Dan kan er zomaar wat anders aan de hand zijn.

De symptomen van Bali belly zijn:

 • Buikpijn
 • Darmkrampen
 • Diarree
 • Misselijkheid met overgeven
 • Duizeligheid

Hoe kun je Bali belly voorkomen?

Een belangrijke vraag is natuurlijk. Wat kun je doen tegen Bali belly? Eigenlijk is dit heel simpel. Zorgen dat je niet de verkeerde dingen eet. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heb ik een aantal tips om te voorkomen dat je Bali belly krijgt.

 • Drink en gebruik schoon water: Het kraanwater in Indonesië is erg vies. Het is aan te raden om zo min mogelijk van dit water binnen te krijgen. Drink dus enkel flessenwater of waarvan je weet dat het gefilterd is. Gebruik dit water ook bijvoorbeeld om je tanden mee te poetsen. Zo voorkom je dat je op die manier een klein beetje binnen krijgt. Ook onder de douche is het raadzaam niet je mond te openen.
 • Pas op met (rauw) vlees: Het eten in Bali is heerlijk. Het is echter wel verstandig om uit te kijken met vlees. Vlees (vooral rauw) is een aanstichter van veel Bali belly gevallen. Mocht je vlees eten, controleer dan altijd even of het goed doorbakken is.
 • Handen wassen: net zoals op andere plekken in Indonesië is het minder hygiënisch dan we thuis gewend zijn. Het is daarom verstandig je handen een aantal keer per dag te wassen. Vooral voordat je gaat eten is het verstandig.
 • Drukke plekken: Eten blijft een beetje gevaarlijk in Bali. Het is daarom verstandig om naar plekken te gaan waar het druk is en waar je westerse mensen ziet zitten. Dit is vaak een goed teken.
 • Eet niet van de straat: Hoe leuk zijn de verhalen van straat eten in Thailand? In Bali kan dit echter niet. Het eten op straat is een groot gevaar voor onze westerse magen. Eet daarom vooral niet van de straat.

Bali belly voorkomen is zeker te doen. Toch blijft de kans groot dat je er vroeg of laat last van gaat krijgen. Gebruik daarom deze tips om ervoor te zorgen dat je slechts een milde variant te pakken hebt.

Een tip die ik van locals heb gehad is het nemen van een shotje alcohol wanneer je weet dat je iets verkeerd gegeten hebt. Volgens hen zorgt dit ervoor dat de bacteriën gedood worden.

Wat kun je doen tegen Bali belly?

Oei, het is zo ver. Je hebt toch Bali belly te pakken. Vervelend maar geen haast. Over het algemeen gaat Bali belly snel voorbij. Er zijn een aantal dingen die je namelijk kunt doen om te voorkomen dat je langere tijd last gaat houden. Ik heb hieronder de tips voor je verzameld die ervoor gaan zorgen dat je er binnen een korte tijd weer overheen komt.

 • Drink genoeg: Zeer waarschijnlijk heb je last van diarree en overgeven. Je verliest daarom veel vocht. Om je lichaam aan te sterken is het belangrijk dat je veel drinkt. Om je lichaam een handje te helpen kun je gebruikmaken van middeltjes die ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Ook zijn sportdrankjes zinvol om het vocht snel op te nemen.
 • Gebruik Norrit: Dé tip die ik van iedereen op Bali krijg over Bali belly is het gebruiken van Norrit. Dit middeltje zorgt ervoor dat je binnen de kortste keren weer op de been ben.
 • Drink Kombucha: Dit drankje doet wonderen als je last hebt van je maag. Ook voor Bali belly is het uitstekend om je te helpen genezen. Gelukkig voor jou verkopen ze dit bijna overal.
 • Vermijd poepstoppers: Als je echt aan het doorreizen ben dan moet je soms wel. Maar probeer zo veel als mogelijk poepstoppers te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat hetgeen wat je lichaam probeert te verdrijven in je lichaam blijft. Dit is natuurlijk niet goed en kan ervoor zorgen dat je langer ziek blijft.

Wat zijn jouw ervaringen met Bali belly?

Hopelijk heb ik je in dit artikel tips kunnen geven om Bali belly te voorkomen. Mocht je het toch opgelopen hebben dan hoop ik dat mijn tips je helpen in je herstel. Ik ben erg benieuwd of ze je gaan helpen en hoeveel last je precies hebt? Laat in de comments weten wat jouw ervaring is.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

Simkaart in Bali

Als je naar Bali op vakantie gaat is het makkelijk om te kunnen bellen en overal toegang...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *