Visum voor Bali (Indonesië) regelen

22 december 2022

Frank van Dijk
Inhoud blog

Wil je naar Bali op vakantie? Dan is het belangrijk op een visum te regelen. Zonder visum kom je namelijk het land Indonesië niet in. Ondanks dat Indonesië de regels omtrent visums vereenvoudigd heeft is het een onderwerp waar je makkelijk over kunt struikelen. Daarom ga ik je met deze blog een handje helpen door precies uit te leggen welke visums er zijn en welke jij als toerist zou moeten kiezen.

Welke visums zijn er?

Er zijn in Indonesië talloze visums. Echter slechts een paar hiervan zijn essentieel. Het is vooral afhankelijk van de lengte van je verblijf voor welk visum je moet kiezen. Een visum voor langere tijd is namelijk een stuk prijziger dan een visum dat korter geldig is. Het is daarom handig om de volgende twee visums te leren kennen:

 • Visa on Arrival: Het Visa on Arival is zoals de naam al doet vermoeden een visum dat je op het vliegveld van Denpasar kunt verkrijgen. Je hoeft niks te regelen en kunt op het moment van landen dit visum aanvragen. Dit visum is in eerste instantie 30 dagen geldig (mogelijk om te verlengen tot 60 dagen) en is ideaal voor een kort verblijf op Bali.
 • B211A Visa: Dit twee visum is een variant die interessant is voor een langer verblijf. Dit visum wat je vooraf moet regelen (wees op tijd) zorgt ervoor dat je 60 dagen (tweemaal te verlengen met 60 dagen waardoor je 180 dagen kunt blijven) mag verblijven op Bali. Ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld voor een halfjaar in Bali wilt verblijven.

Deze twee visums zijn ideaal, makkelijk te verkrijgen en bovendien interessant voor als je langere tijd in Bali wilt verblijven. De rede dat het makkelijk is om aan een visum te komen is omdat Indonesië graag de toeristische sector wilt stimuleren. Je hoeft daardoor zeker voor een korte vakantie bijna niks te regelen.

Welk visum moet ik kiezen?

Welk visum je moet kiezen is eigenlijk grotendeels afhankelijk van de lengte van je verblijf. Verblijf je 60 of minder dagen in Bali, dan is het verstandig om voor het Visa on Arrival te gaan. Dit is namelijk een stuk goedkoper en geldig voor 60 dagen. Blijf je langer dan 30 dagen, dan is het wel belangrijk dat je tijdens je reis je visum gaat verlengen.

Verblijf je langer dan 60 dagen op Bali, dan zijn er twee opties. Je kunt er voor kiezen om voor het B211A Visum te gaan of je kunt er voor kiezen om een visa run te doen. Je gaat dan het land uit waardoor je opnieuw een Visa on Arrival aan kunt vragen. Een optie die meer geld en tijd kost maar er wel voor zorgt dat je weer op andere mooie plekken komt. Singapore en Maleisië liggen namelijk op een paar uurtjes vliegen van Bali.

De meest logische optie is om voor een B211A Visum te gaan waarmee je in totaal 180 dagen in Bali kunt verblijven. Je dient het visum (dat van origine slechts 60 dagen geldig is) wel twee keer te verlengen. Echter, zeker de twee keer, is dit niet enorm veel werk.

Hoe kom ik aan een Visa on Arrival?

Een Visa on Arrival krijg je simpelweg door naar Indonesië te vliegen. Bij aankomst zijn er namelijk verschillende rijen voor verschillende visums. Er is een balie waar je een Visa on Arrival aan kunt vragen. Je betaald 500.000 IDR en toont je reisdocumenten.

De reisdocument die je moet tonen zijn:

 • Paspoort dat nog zeker 6 maanden geldig is
 • Coronacertificaat (basisvaccinatie)
 • Engelstalige ziektekostenverzekering met minimale 25.000 USD covid dekking
 • Boekingsbevestiging accomedatie
 • Retourticket uit Indonesië
 • PeduliLindungi app geïnstalleerd op je telefoon

Hoe kom ik aan een B211A Visa?

Het verkrijgen van een B211A Visa is iets lastiger. Je moet voordat je richting Indonesië vertrekt het één en ander regelen. Het is daarom raadzaam om maximaal één maand van te voren dit visum aan te vragen. Ook is het handig om dit niet te vroeg te doen. Dit visum is namelijk maar drie maanden geldig, je moet binnen deze periode het land in. Via verschillende bureaus kun je in Nederland het visum aanvragen. Ik heb zelf gebruik gemaakt van VisumPlus. Ik ben geen partner van ze dus krijg hier (helaas) geen vergoeding voor. Echter was ik zeer tevreden over hun service. Het aanvragen van een visum voor Indonesië kost bij VisumPlus €350,-.

Om in aanmerking te komen voor een B211A Visa moet je namelijk aangeschreven worden door iemand uit Indonesië. Pas dan mag je gebruik maken van dit visum. Gelukkig regelt een bureau dit voor je. Zij geven je een bevestiging wanneer jouw visum gereed is waardoor je met een veilig gevoel op pad kunt gaan. Vervolgens dien je dit met andere reisdocumenten meenemen zodat je zeker weet dat je het land in mag.

De reisdocument die je moet tonen zijn:

 • B211A Visa
 • Paspoort dat nog zeker 6 maanden geldig is
 • Coronacertificaat (basisvaccinatie)
 • Engelstalige ziektekostenverzekering met minimale 25.000 USD covid dekking
 • Boekingsbevestiging accomedatie
 • Retourticket uit Indonesië
 • PeduliLindungi app

Zo verleng je jouw visum

Blijf je met het Visa on Arrival langer dan 30 dan en met het B221A Visa langer dan 60 dagen dan zal je jouw visum in Indonesië moeten verlengen. Doe je dit namelijk niet dan betaal je per dag dat jij ‘illegaal’ in Indonesië bent 1.000.000 IDR. Dit loopt met de dagen natuurlijk hard op. Het is daarom belangrijk dat je netjes op tijd jouw visum verlengt. Daarom hieronder de stappen die je moet zetten om jouw visum te verlengen.

Het is belangrijk dat je ongeveer 3 weken voor het verlopen van je visum aan dit proces begint. Dit zodat je voorkomt dat je te laat bent. Er gaat namelijk best wat tijd overheen voordat alles geregeld is. Zelf hoef je echter 3 keer ergens heen. Op locatie kost dit verder bijna geen tijd.

Stap 1: Ga naar een verlengbureau

Om je visum te verlengen zal je naar een officieel bureau moeten die jouw visum kan verlengen. Je brengt hier je paspoort en vult je gegevens in. Vervolgens houden zij jouw paspoort daar en vragen je visum aan. Je betaald ongeveer 2.300.000 IDR voor deze service en bent je paspoort voor een tijdje kwijt.

Gelukkig kun je in Indonesië alles doen met een foto van je paspoort. Je kunt vliegen, boten nemen, accommodaties boeken, etc. zonder dat je jouw paspoort hoeft te tonen.

Stap 2: Ga naar de ambassade (na ongeveer 7 dagen)

Na ongeveer een week krijg je een bericht van jouw bureau dat je wordt opgeroepen om langs de ambassade te gaan.

Hoe krom het ook is. De vingerafdruk en foto die ze van ja afnemen op het vliegveld zijn niet geldig voor de verlenging van je visum. Je zult een bezoek moeten brengen aan de ambassade om daar opnieuw een vingerafdruk en foto achter te laten. Deze ambassade ligt in de buurt van Nusa Dua en is daarom best een stukje rijden.

Stap 3: Haal je paspoort op (na ongeveer weer 7 dagen)

Na een klein weekje is het weer tijd om je paspoort op te halen. Blijf je langer in Indonesië waardoor je nog een keer je visum moet verlengen (bij een B211A Visum), dan kun je er voor kiezen om je visum hier te laten liggen. Je kunt deze dan na je tweede verlening weer ophalen.

Voor welk visum kies jij?

Hoe lang ga jij naar Bali? Ik ben erg benieuwd voor welk visum je gaat. Misschien ga je zelfs wel voor een visa run en ontdek je een land in de buurt. Laat het vooral weten in de comments. Ook eventuele vragen mag je daar altijd kwijt. Dan ga ik mijn best doen om ze te beantwoorden.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

Simkaart in Bali

Als je naar Bali op vakantie gaat is het makkelijk om te kunnen bellen en overal toegang...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *