Simkaart in Bali

11 mei 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Als je naar Bali op vakantie gaat is het makkelijk om te kunnen bellen en overal toegang te hebben op het internet. Het bereik in Bali is namelijk prima waardoor je bijna altijd bereikbaar kunt zijn. Om toegang te krijgen tot dit netwerk is het belangrijk om een Indonesische simkaart te regelen. Hoe je dit doet en voor welke provider je moet kiezen, leg ik je in deze blog uit.

Waarom een lokale simkaart tijdens je vakantie naar Bali?

Ga je naar Bali dan is het een no brainer dat je verbinding wilt hebben met het internet. Echter, zo heel vanzelfsprekend is dit niet in Indonesië. Gelukkig is het internet op Bali goed en zou je er in theorie zelfs je eigen simkaart voor kunnen gebruiken. Toch zou mijn advies zijn om jouw telefoon te voorzien van een lokale simkaart omdat dit een aantal voorkeuren met zich meebrengt.

Voorkomen van hoge kosten

De grootste boosdoener is vaak de hoge kosten als je jouw normale simkaart gebruikt om te bellen, sms’en en te internetten. Ondanks dat dit gewoon mogelijk is en dat het internet ook in dat geval vaak te doen is, zijn de kosten vaak zo hoog dat je hier snel vanaf stapt.

Zo was de eerste keer dat ik goed naar mijn mobiele afschriften keek een klein paniek moment. Ik gebruikte tijdens mijn reis mijn telefoon altijd om te bellen. Zowel met mensen daar als naar huis toe. Dit grapje kostte me echter wel honderden euro’s per maand. Dit was zelfs zonder het gebruik van internet, wat vaak nog veel sneller gaat.

De kosten van een lokale simkaart zouden, als je deze op de juiste plekken haalt, niet meer dan een paar tientjes moeten zijn. Hierdoor is het een no brainer om tijdelijk een andere simkaart te gaan gebruiken.

Beter bereik

Ook schijnt het bereik beter te zijn als je gebruikmaakt van een lokale simkaart. Ik heb dit zelf nooit uitgebreid getest maar dit wel van meerdere mensen gehoord. Dit zou natuurlijk een reden kunnen zijn om over te stappen.

Er zijn soms momenten dat je op minder toeristische plekken bent waar de verbinding niet altijd top is. Het is dan wel zaak een zo goed mogelijke verbinding te hebben. Op deze plekken zou je met een lokale simkaart dus genieten van een betere verbinding.

Toegang tot lokale apps

Voor sommige apps in Bali heb je een lokaal nummer nodig. Wil je bijvoorbeeld bestellen via Gojek en Grab dan is een lokaal nummer essentieel om een account aan te maken. Wil je dus het uiterste uit je reis halen en ook je favoriete apps voor Bali kunnen gebruiken, dan is een simkaart belangrijk.

Simkaart kopen in Bali

Het regelen van een simkaart is relatief makkelijk. Het nadeel hieraan is ook dat je redelijk makkelijk opgelicht wordt. Daarom is het belangrijk dat je jouw simkaart altijd bij een telefoonwinkel koopt.

Tijdens je reis zullen er namelijk talloze mensen zijn die je simkaarten aan gaan bieden. Veel taxichauffeurs vragen het ook in de rit naar je eerste verblijf. Super aardig, vaak ook met de beste bedoelingen, maar over het algemeen wordt je altijd geleid naar iemand die veel te veel gaat vragen voor een simkaart. Degene die jou aanbrengt als ‘klant’ krijgt hier dan ook een vergoeding voor.

Ga naar een telefoonwinkel

Mijn advies is daarom om naar een officiële winkel te gaan omdat je hier een eerlijke prijs betaalt voor je simkaart. Zij kunnen je ook helpen met het instellen van je telefoon. Is je data op dan kan je ook bij deze winkel of een andere soortgelijke telefoonwinkel terugkomen om weer nieuwe data bij te kopen.

Mijn advies is om voor een Telkom simkaart te gaan. Dit is een grote aanbieder in Indonesië en beschikt in mijn ogen over het beste netwerk. In iedere winkel kun je deze kopen.

Waarom je geen simkaart langs de weg moet kopen

Naast dat je veel te veel betaalt voor precies dezelfde simkaart brengt het kopen van een simkaart nog een risico met zich mee. Ik heb namelijk meerdere keren meegemaakt dat de simkaart niet werkt. Vaak geven de verkopers je telefoon de schuld maar dit is niet het geval.

Ze geven je namelijk aan dat je een tijdje moet wachten voordat de simkaart werkt. Dit is echter niet vaak het geval. Na een tijdje kom je erachter dat het niet werkt en zal je dus terug moeten om het te laten regelen. Hoe aardig mensen op Bali ook zijn, ze vinden het niet leuk om je geld terug te moeten geven.

Dit als bijkomend probleem lijkt me reden genoeg om geen simkaart te kopen langs de weg.

Kosten van een simkaart

De kosten van een simkaart zijn erg laag. Vaak betaal je niet meer dan 200k voor een simkaart met ongeveer 40 GB aan data. Haal je jouw simkaart op het vliegveld dan betaal je net iets meer. De prijzen liggen dan vaak twee keer zo hoog. Echter is wel het voordeel dat je direct internet hebt als je in Bali aan bent gekomen.

Waar ga jij je simkaart kopen?

Nu je mijn tips weet kun je met gerust hart afreizen richting Bali. Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken met het kopen van een simkaart. Deel vooral jou ervaringen in de reacties.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *