Scooter rijden in Bali

15 december 2022

Frank van Dijk
Inhoud blog

Scooter rijden is in Bali the way to go. Iedereen rijdt scooter en het geeft je alle vrijheid die je nodig hebt om het eiland te ontdekken. Echter, voordat je op pad gaat is het slim dat je van een aantal dingen op de hoogte bent. Wist je namelijk dat je voor een scooter in Bali een motorrijbewijs nodig hebt? Maar dat je ondanks dat alsnog gewoon een scooter mag gebruiken? In deze blog leg ik je haarfijn uit hoe scooter rijden in Bali werkt en waar jij rekening mee moet houden.

Scooters zijn officieel motoren

Wanneer je op een scooter op Bali stapt ga je het snel genoeg doorhebben. De scooters beschikken over een vermogen van een kleine motor. Officieel heb je dan ook een motorrijbewijs nodig om een scooter op Bali te besturen. Niet geheel onterecht want er gebeuren enorm veel ongelukken door roekeloos rijgedrag. Toch kan je, ook zonder motorrijbewijs, gewoon een scooter huren en besturen op Bali.

Bij geen enkel verhuurbedrijf zullen ze namelijk vragen naar je motorrijbewijs en gaan ze er gewoon vanuit dat je er één hebt. Uiteraard weten ze wel beter maar willen ze je gewoon graag die scooter verhuren. Vandaar dat als je een scooter wilt regelen op Bali je niet bang hoeft te zijn dat je deze niet mee krijgt.

Risico’s van scooter rijden in Bali

Tja, kies je ervoor dat je toch scooter gaat rijden dan brengt dit natuurlijk wel een aantal risico’s met zich mee. Veruit het grootste deel van de toeristen stapt namelijk gewoon alsnog op de scooter zonder het benodigde rijbewijs. Het blijft namelijk echt dé manier van vervoer op Bali. Vandaar dat je zelf deze keuze moet maken. Voordat je dit doet wil ik wel zeker weten dat je de risico’s snapt en weet wat je riskeert:

  • Ongeluk veroorzaken: Het grootste gevaar wat bij het scooter rijden komt kijken is het veroorzaken van een ongeluk. De scooters beschikken over een flink vermogen waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Daarbij komt ook nog eens het feit kijken dat het verkeer een chaos is. Iedereen rijdt door elkaar en er kijkt zelden iemand om zich heen voordat die van richting veranderd.
  • Niet verzekerd: Maak je een ongeluk mee, dan ben je op Bali in de meeste gevallen niet verzekerd. Überhaupt niet in Nederland, je rijdt namelijk een voortuig waar je geen rijbewijs voor hebt, maar ook in Bali ben je niet verzekerd. Het komt zelden voor dat je bij je huur een verzekering afsluit. Gebeurt er dus iets met jouw scooter, dan zal je dit zelf moeten bekostigen. Sloop jij jouw scooter, dan moet je vaak rond de 4.000.000 IDR betalen of zelf naar de garage gaan. Dan hebben we het nog niet eens over lichamelijk letsel.
  • Aangehouden worden: Je ziet ze niet vaak. Maar er is gewoon politie in Bali. Houden ze je aan en kan jij geen rijbewijs tonen dan krijg je een boete. Tenminste… ze noemen een bedrag en dit dien jij te betalen. Vervolgens zullen ze dit in hun zak steken. Het is dus de bedoeling dat je gaat afdingen van deze boete. Door simpelweg aan te geven dat je het geld niet hebt willen ze de prijs al verlagen.

Uiteraard wil ik je niet afschrikken om de scooter te pakken in Bali. Maar het is wel goed om te weten wat de risico’s zijn. Ik raad je daarom aan altijd gewoon rustig te rijden en ten alle tijden je helm op te zetten. Ik heb genoeg ongelukken gezien waarbij de meeste schade aan het hoofd was. Er is geen gespecialiseerd ziekenhuis op Bali waardoor je direct overgevlogen moet worden naar Java. Dan heb ik het nog niet eens over de blijvende hersenschade die je op kan lopen.

Het verkeer op Bali

Het verkeer op Bali wordt altijd bestempeld als een enorme chaos. Als je naar andere plekken op Indonesië gaat zal je merken dat het op Bali relatief rustig is. Toch is het verkeer wel druk als je het vergelijkt met Europa en andere westerse landen. Hieronder een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Mensen rijden links: In Indonesië rijden mensen aan de linkerkant van de weg. Houd er dus rekening mee met bochten en kruispunten dat je altijd op de linker weghelft uitkomt zodat je niet plots tegen het verkeer inrijdt.
  • Het blijft druk: De weg is zeker drukker dan normaal. Er zijn files en iedereen probeert elkaar op onmogelijke manieren in te halen.
  • Ook andere besturen een motor: Niet alleen jij hebt een scooter met het vermogen van een motor. Ook andere hebben dit. Het is dus lastiger in te schatten hoe hard mensen gaan en er kan op ieder moment iemand je van achter inhalen die veel meer snelheid hebben.

Tips als je scooter gaat rijden

Stap je op de scooter dan heb ik zeker een aantal tips voor je. Dit om je reis goed maar vooral veilig te laten lopen. Houd jij je hieraan dan zal je merken dat je de risico’s minimaliseert.

  • Houd je aan de verkeerregels: Even een open deur intrappen, maar het blijft belangrijk. Houd je aan de regels. Laat mensen die er recht op hebben voor en ga niet te hard rijden. Het grootste deel van de ongelukkig gebeurd omdat toeristen zich niet aan de regels houden en zich flink misdragen.
  • Stap nooit dronken achter het stuur: Ik vind het triest dat ik het aan moet halen maar je ziet het regelmatig gebeuren. Mensen stappen dronken gewoon achter het stuur. Het is ook enorm laagdrempelig. Met een scooter ben je wendbaar en ga je zo van a naar b. Echter zijn er overal taxi’s, Gojek’s of Grab’s die je met alle liefde voor een klein bedrag naar je eindbestemming brengen.
  • Laat je niet meeslepen: Het verkeer is hectisch. Iedereen toetert en gooit zijn of haar scooter overal voor zonder dit aan te geven. Laat je daarom vooral niet meeslepen en accepteer het. Door zelf als een malloot te rijden breng je jezelf en anderen in gevaar.
  • Draag altijd een helm: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar een helm dragen is echt wel de basis van het voorkomen van blijvend letsel. Je ziet enorm veel mensen rijden zonder helm. Dit zijn ook altijd de mensen die bij een ongeluk afgevoerd moeten worden omdat ze iets aan hun hoofd opgelopen zijn. Het niet dragen van een helm is niet stoer, het is onveilig en het komt met een prijs die je later pas betaald.
  • Ga niet onnodig in zitten halen: Je scooter is snel dus het is verleidelijk om in te willen halen. Echter is dit niet altijd slim. Het inschatten van je tegenligger is namelijk enorm lastig, hoe hard deze precies rijd is altijd de vraag. Het is daarom niet verstandig om in te halen. Doe dit alleen wanneer er genoeg ruimte is, er geen zijstraten zijn waar iemand uit zou kunnen komen rijden en je geen tegenligger hebt.
  • Gebruik je knipperlicht: Omdat er een hoop mensen zijn die echt enorm snel rijden kan het zomaar zijn dat wanneer je naar rechts afwijkt iets (om bijvoorbeeld naast iemand te gaan rijden) een scooter in je achterkant hebt. Om dit te voorkomen kun je actief gebruik maken van je knipperlichten. Zo weet iedereen welke kant je op gaat en voorkom je ongelukken. Let wel op dat je deze weer uit zet, dit vergeten een hoop mensen.

Hoe kom je aan een scooter?

Op de toeristische plekken kun je bijna op elke hoek van de straat een scooter huren. Iedereen probeert je er één aan te lappen wanneer je er langs wandelt. Echter betaal je op veel plekken gewoon te veel. Het is daarom slim om bij je verblijf na te vragen of er een goede plek is in de buurt op een scooter te huren. Vaak weten zij wel wat plekken of verhuren zij zelf een scooter.

Hoeveel kost een scooter?

Dit ligt er heel erg aan. Hoelang blijf je, wat voor scooter is het en waar huur je hem. Er zijn een hoop oplichters die te veel vragen voor het huren van een scooter. Het is daarom dus raadzaam aan te houden dat 75.000 IDR per dag je absolute maximum is om een normale Varia scooter te huren.

Huur je een scooter voor een langere periode? Dan hoor je normaliter korting te krijgen. Zo betaal ik momenteel 900.000 IDR per maand voor mijn scooter. Dit is echter wel een extreem goedkoop voorbeeld. Al zou ik opnieuw een Varia scooter huren zou ik maximaal 1.100.000 IDR per maand betalen.

Uiteraard verschild het echt per locatie. Op de Nusa eilanden betaal je bijvoorbeeld makkelijk 75.000 IDR per dag.

Tanken op Bali

Tanken op Bali is enorm makkelijk. Langs de weg staan vaak flessen met benzine die je makkelijk kunt kopen. Ook heb je portable tankstations die langs de weg staan. In beide gevallen is het wel zo dat de benzine vaak verdunt waardoor je minder waar voor je geld krijgt. Echter is het wel zo dat benzine gewoon enorm goedkoop is hier.

Ook zijn er tankstations op Bali. Hier krijg je wel een eerlijke prijs. Er zijn altijd twee verschillende pompen. Om de bevolking te helpen biedt de overheid subsidie op benzine aan. Goedkope voortuigen kunnen hier gebruik van maken. Ook als toerist kun je dit gewoon proberen. Heb je dus een goedkope scooter dan kan het zijn dat je dit meekrijgt. Vaak zat wijzen ze dit bij toeristen echter af.

Stap jij op de scooter?

Kies jij er wel of niet voor om op de scooter te stappen? Ik heb er zelf altijd voor gekozen dit wel te doen maar kan me goed voorstellen dat je dit zelf niet wilt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven zoals taxi’s en auto’s. Ook dit is zeer goedkoop in Bali. Laat vooral in de comments weten wat jij van de kwestie vind en of jij wel of niet op een scooter stapt.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

Simkaart in Bali

Als je naar Bali op vakantie gaat is het makkelijk om te kunnen bellen en overal toegang...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *