Dé 5 mooiste vulkanen op Bali

23 februari 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Als je naar Indonesië op reis gaat ben je bijna verplicht een vulkaan te beklimmen. Een groot deel van de eilanden zijn namelijk opgebouwd uit vulkanen waardoor het direct aan het land verbonden is. Ook Bali kent een aantal schitterende vulkanen die je kunt bekijken en beklimmen. Ik heb daarom de mooiste vulkanen op Bali voor je verzameld.

Vulkaan beklimmen op Bali

Als je ooit een vulkaan hebt willen beklimmen is Bali dé plek om dit te proberen. Bali is namelijk een eiland dat is ontstaan uit meerdere vulkanen. Niet voor niets zijn er genoeg plekken om dan ook een vulkaan te zien en te beklimmen. Naast dat het beklimmen van een vulkaan een fantastische ervaring is, zorgt het ook nog eens voor een fantastisch uitzicht. Veel van de hikes die worden gedaan zijn in combinatie met het bekijken van de zonsopgang. Het is even vroeg je bed uit, maar dit is het allemaal waard op het moment dat je de eerste zonnestralen absorbeert.

Vaak vertrek je rond middennacht van je verblijfplaats. Afhankelijk van hoe ver dit van de vulkaan af is zal je hier een aantal uur van tevoren aankomen. Vaak is dit een uurtje of 3 zodat je zeker weet dat je rond zonsopgang op de top bent. Het is daarom belangrijk dat je rond 5 uur uiterlijk op de top bent. Het zal rond dit tijdstip ook flink fris zijn. Echter, wanneer de zon op komt rond een uurtje of half 6 ga je merken dat de temperaturen snel oplopen. Zo kun je genieten van het uitzicht terwijl je lekker opwarmt.

Actieve vulkanen op Bali

Het gave (en enge) aan Bali is dat er actieve vulkanen aanwezig zijn. Zo is onder andere de grootste vulkaan (Ganung Agung) nog altijd actief. Sterker nog, in 2017 barste vulkaan Agung voor het laatste uit. Destijds is de bevolking die rondom de vulkaan leven geëvacueerd. Er vielen geen doden maar voor de bevolking had het wel degelijk een betekenis. Zij geloven er namelijk in dat het een bericht van de goden is.

1. Gunung Agung

De Gunung Agung vulkaan is de grootste vulkaan die te vinden is op Bali. Het is tevens met zijn hoogte van 3.142 meter de hoogste piek die op Bali te vinden is. De vulkaan is te vinden in het oosten van Bali en is van grote afstanden te zien. Zo kun je vanaf de Nusa eilanden tot aan de Gili eilanden genieten van de grootheid van de Gunung Agung.

De mooiste vulkaan ervaring op Bali krijg je door de Gunung Agung vulkaan te beklimmen. Vanuit bijna alle bekende bestemmingen op Bali kun je de tour beginnen. Je wordt midden in de nacht opgehaald om vervolgens richting de top te rijden. Eenmaal aangekomen bij de vulkaan begin je een reis van ongeveer 3 uur om bij de top van de vulkaan uit te komen. Dit wordt zo getimed dat je hier kunt gaan genieten van de zonsopkomst. Het uitzicht vanaf de Gunung Agung is werkelijk schitterend. Je kunt zelfs de Rinjani vulkaan op Lombok zien vanaf de Ganung Agung.

2. Gunung Batur (Mount Batur)

Iets net noordwesten van de Ganung Agung vind je de Gunung Batur vulkaan. Met een hoogte van 1.717 meter is dit zeker geen klein vulkaantje. Door veel toeristen en Balinezen zelf wordt de Ganung Batur ook wel Mount Batur genoemd. Het komt veelvoudig voor dat je reclames ziet voor Mount Batur, ze hebben het dan over de Ganung Batur vulkaan.

De beklimming van Mount Batur is één van de zwaardere op Bali. Ook fitte mensen hebben vaak moeite met het uiteindelijk bereiken van de top. Het is daarom raadzaam om de beklimming te doen samen met een gids. Omdat de hellingen vrij stijl zijn kan het onveilig zijn om zelf op stap te gaan. Ook voor deze hike geld dat je vanuit bij alle bestemmingen op Bali opgehaald kunt worden.

3. Mount Merbuk

Helemaal in het westen van Bali vind je Mount Merbuk. Met 1.386 meter is het een iets kleinere hoogte dan de vorige twee vulkanen. Echter biedt ook deze plek een schitterend uitzicht over ditmaal het westen van Bali. Ook hier geld dat het slim is om met een gids naar boven te gaan. Het voordeel van Mount Merbuk is dat het niet super hoog is waardoor het lekker groen is om de vulkaan heen. Een werkelijk schitterend plaatje.

4. Gunung Bratan

Gunung Bratan is eigenlijk geen vulkaan zelf maar een heel vulkanisch gebied. Het gebied is schitterend te bewonderen vanaf één van de mooiste tempels op Bali genaamd de Ulun Danu tempel. Deze tempel is op bijna elke reisgids te vinden. Op de achtergrond vind je een fantastisch vulkanisch gebergte dat dus de Gunung Bratan heet. Zeker één van de mooiste bezienswaardigheden op Bali.

5. Gunung Patas

Gunugn Patas is 1.412 meter een mooie vulkaan wederom in het westen van Bali. Ook voor deze vulkaan geld dat de natuur schitterend groen is. Ondanks dat deze net wat groter is dan Mount Merbuk is het zeker niet de hoogste. Echter blijft het uitzicht fantastisch op die hoogte.

Ga jij op vulkaan tour?

Nu je de vijf mooiste vulkanen van Bali kent is het tijd om zelf op pad te gaan om te ontdekken hoe mooi de vulkanen op Bali daadwerkelijk zijn. Laat vooral weten wat jij van de vulkanen vind en of je denkt dat ik mijn lijstje uit moet breiden met een andere vulkaan.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *