Dé 10 mooiste tempels op Bali

19 januari 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Het grootste gedeelte van de Balinese bevolking is Hindoeïstisch. Dit betekend dat geloof een enorm belangrijk deel van hun leven uitmaakt. Elke dag zijn ze er mee bezig en aan bijna elk huis zit een tempel vast. Dit maakt het geloof ook enorm interessant. Op Bali staan daarom duizenden tempels. Helaas voor ons als buitenstaander mag je in een groot deel van deze tempels niet naar binnen. Toch zijn er een aantal die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De mooiste tempels van Bali heb ik in deze blog voor je verzameld.

1. Tirta Empul Temple

In mijn ogen dé tempel op Bali die je bezocht moet hebben. Ook als je niks met het geloof hebt of te maken wilt hebben is deze tempel zeker een aanrader. Dit is namelijk één van de tempels waar je werkelijk in aanraking komt met het geloof en je kunt laten reinigen volgens de manier zoals de locals dit zelf ook doen. Deze heilige plek is gevuld met super aardige mensen die je graag uitleggen hoe je hun geloof uit kunt oefenen. Je hoeft ze zelfs niet te betalen (een dikke fooi is wel op zijn plaats) en ze nemen foto’s van je als je daarom vraagt.

Verder krijg je de mogelijkheid om in de verschillende tempels een kijkje te nemen. Heel mooi is dit niet maar het voelt wel erg bijzonder. Er zijn maar weinig plekken op Bali waar je zo’n goed beeld krijgt van wat het geloof echt inhoudt.

De tempel ligt op een klein stukje rijden vanaf Ubud en ligt in de buurt van onder andere verschillende koffie plantages. Je adviseren je ook om dan na het bezoek aan de tempel een bezoek te brengen aan één van deze plantages. Zelf ben ik naar de Cantik Agriculture Luwak Coffee plantage geweest en heb ik de meest lekkere koffiesmaken mogen proeven. Zeker de moeite waard om deze twee dingen te combineren.

Pura Tirta Empul
Mensen die zich wassen in de tempel

Tip: lees ook de mooiste tempels van Ubud!

2. Besakih Temple

Tegen de Agung vulkaan aan vind je de Besakih Temple. Deze tempel is de hoogste en de belangrijkste tempel op Bali. De tempel is een belangrijk historisch en cultureel erfgoed voor de Balinezen en wordt beschouwd als een zeer heilige plek. De tempel kent een prachtige graferingen en ornamenten die de rijke Balinese cultuur en geschiedenis weerspiegelen. Als je van tempels houdt is dit dé tempel om te bezoeken.

3. Gunung Kawi Temple

Ten noorden in het dorpje Tampaksiring bij de rivier Pakrisan vind je de Ganung Kawi Temple. Ook deze tempel licht daardoor in de buurt van Ubud. De tempel is vooral uniek door de sculpturen. Deze zijn uit de omliggende rotsen gegraveerd waardoor de tempel echt één is met de omgeving. Dit geeft een fantastisch beeld. De sculpturen staan de koningen van Bali. Zekerweten een aanrader als je op tempel toch gaat op Bali.

4. Tanah Lot Temple

In de buurt van Canggu vind je de Tanah Lot Temple. Ook deze tempel is enorm bekend. Het is de tempel die net van de kust in het water staat. Dit betekend dat je van de hoogte van de stand van de zee afhankelijk ben om in de buurt van de tempel te komen. Is het namelijk vloed dan is het lastig om de tempel te bereiken terwijl het bij eb mogelijk is om via een stenen pad de wandeling te maken.

Ook voor deze tempel geld dat je in de buurt kan komen maar helaas niet binnen mag kijken. Het is ook aan te raden je redelijk bedekt te bekleden en respect te hebben voor de manier van leven van de gelovende rondom de tempel.

Tanah Lot Temple vanaf de kant gezien

5. Uluwatu Temple

In het rotsachtige Uluwatu bevind zich Uluwatu Temple. Deze tempel is enorm populair onder toeristen en kent dagelijks honderden bezoekers. Dit heeft deels te maken met de tempel zelf maar ook deels met de omgeving. De tempel ligt aan het water waardoor er enorm voor schitterende kliffen zijn. Je kunt deze vanaf boven goed zien en de meest unieke foto’s maken. Daarnaast zitten er in dit gebied ook veel apen. Deze apen lopen vrij rond en klimmen door de bomen.

Helaas mag je deze tempel niet betreden zoals een groot deel van de tempels in dit lijstje. Je kunt er omheen lopen en hier en daar een glimp van de binnenkant zien maar echt naar binnen is helaas ook hier niet mogelijk.

Om 6 uur savonds vind in de tempel een ceremonie plaats. Je bekijkt dan de zonsondergang en kun ondertussen genieten van dansende locals die je op een mooie show trakteren. Echter heeft dit verder niks met het geloof van de Balinese bevolking te maken. Dit is puur entertainment.

Uluwatu Temple
Trap die naar de tempel lijdt

6. Ulun Danu Temple

Dé tempel van Bali is de Ulun Danu Temple. Op bijna elke informatie bron over Bali vind je een foto van specifiek deze tempel. Niet geheel onterecht want de tempel is ook daadwerkelijk schitterend. Als je naar Bali gaat moet je deze dan ook gezien hebben.

Wat deze tempel ook zo uniek maakt is dat die op het water staat. Je kunt er niet in of überhaupt in de buurt komen maar wel van een aantal meter vanaf de kant naar kijken. De tempel is harstikke mooi maar je vind een hoop toeristische gemaakte plekken eromheen. Zo heb je drie restaurants op het terrein en vind je gigantisch veel plekken om een foto te maken.

Desalniettemin is het een schitterende tempel. Zeker met op de achtergrond de enorme bergen die Bali te bieden heeft zorgt het voor een fantastisch uitzicht.

De Ulun Danu Temple met de in mist verborgen bergen op de achtergrond

7. Taman Ayun Temple

In Sobangan vind je een qua architectuur schitterende tempel genaamd Taman Ayun Temple. De tempel stampt al uit de 17e eeuw en kent een echt typisch Balinese bouwstijl. Daarnaast beschikt de tempel over schitterende tuinen gevuld met de meest mooie bloemen. Deze combinatie maakt de tempel extra uniek in Bali. Zeker een tempel die als tempel liefhebben niet op je lijstje mag ontbreken.

8. Gunung Lebah Temple

Vlak naast de Campuhan Ridge Walk in hartje Ubud vind je de Gunung Lebah Temple. Je kunt de tempel net als de meeste tempels op Bali niet in maar je kunt wel zeker genieten van hoe mooi de tempel eruit ziet. Zeker in combinatie met een lekkere wandeling op de Campuhan Ridge Walk kun je hier genieten van de Balinese cultuur. Om de locatie kun je het in ieder geval niet laten.

9. Taman Saraswati Temple

Een andere tempel in het hart van het centrum van Ubud is de Taman Saraswati Temple. De tempel is uniek omdat de toegangspoort tussen water ligt waardoor je het lijkt alsof de tempel omringt is door dit water. Vooral savonds is dit een schitterend beeld. Binnenin de tempel geniet je van opvallend veel beelden. Daarnaast worden er regelmatig dansvoorstellingen gegeven. Het is zeker aan te raden deze een keer te bezoeken. Zo krijg je een unieke inkijk in het Hindoeïstische geloof.

10. Goa Lawah Temple

Eén van de weinige bekende tempels die dicht bij het water ligt is de Goa Lawah Temple. De tempel ligt in het oosten en is makkelijk te bezoeken wanneer je op een rondreis bent. Het is geweid aan de Hindoe-godin Dewi Danu, de godin van het water. Omdat de tempel in een wat rustiger deel van Bali ligt is de tempel ook vrij groot. Ondanks dat is er veel moeite in de details gestoken. Enja, waar vind je nu een tempel met uitzicht op de zee.

Welke tempel ga jij als eerst bezoeken?

Hou jij van tempels? Dan gaat Bali een werkelijk paradijs voor je zijn. Hopelijk kun jij aan de hand van deze top 10 tempels van Bali een beter planning maken voor je reis naar Bali. Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben. Laat het dan vooral weten in de comments.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *