Dé 9 mooiste rijstvelden op Bali

26 januari 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

De Balinese rijstvelden behoren tot de beste ter wereld. Het is één van de grootste trekpleisters die Bali te bieden heeft. Niet voor niets dat ze dan ook veel bezocht zijn en locals er een hele toeristische attractie omheen bouwen. Toch blijven de natuurlijke gevormde rijstvelden waar de locals nog steeds aan het werk zijn de beste. De 9 beste heb ik voor je verzameld.

1. Jatiluwih

De mooiste rijstvelden die ik op Bali tegen ben gekomen zijn by far die van Jatiluwih. Deze rijstvelden liggen op een werkelijk schitterende plek in het midden van Bali. Het magische aan deze plek is dat het beneden een fantastisch gebergte ligt. Als de lucht opklaart ontstaat er ineens een gebergte op de achtergrond die de foto’s nog mooier maakt.

Je kunt verschillende routes lopen en uren verdwalen in de magie van Jatiluwih. Daarnaast heb je genoeg leuke eettentjes op de route waardoor je ook kunt genieten van heerlijk eten. Zeker eentje voor op je Bali bucketlist.

Jatiluwih rijstvelden met uitzicht op de gebergte

2. Tegallalang

Ten noorden van Ubud vind je een schitterend gebied vol met de mooiste rijstvelden. Van super commerciële plekken tot echt door de locals aangelegde velden. Beide plekken zijn natuurlijk super en hebben ieder zijn eigen charmes. Mijn favorieten zijn echter de velden die echt nog in gebruik zijn en niet perse voor toeristen zijn aangelegd.

Zo vind je in het gebied talloze mooie plekken en is eigenlijk het advies om een klein rondje te rijden en zelf op zoek te gaan naar een opening waar je de rijstvelden via kan betreden. Als je geluk hebt zijn de locals nog aan het werk en kun je genieten van een heerlijke rijst wafel. Deze smaken toch extra lekker tussen de rijstvelden.

Tegallalang Rice Terrace
Tegallalang Rice Terrace in de buurt van Ubud

3. Zijmannen

Wil je rijstvelden zien in Oost Bali. Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Zijmannen rijstvelden. Deze rijstvelden die in de buurt van Sidemen en Ubud liggen is populair omdat het de ouderwetse Bali vibe bevat. Breng je een bezoek aan Zijmannen dan voel je dus echt de vibe van een jaar of tien geleden. Een vibe die je op weinig plekken nog echt kunt ervaren.

4. Munduk

In het vooral door de natuur bekende plaatsje Munduk vind je schitterende rijstvelden. Naast het doen van een fietstocht is het dus zeker aan te raden om hier wat rijstvelden te gaan bekijken. Aan de rand van de rijstvelden verkopen locals het fruit dat op de gewassen worden verbouwd. Zo geniet je van de meest populaire fruitsoorten die op locatie zijn gemaakt.

Daarnaast kun je een trip naar de Munduk rijstvelden goed combineren met een bezoek aan de Munduk waterval. Deze waterval is volgens velen één van de mooiste watervallen op Bali.

5. Rendang

In Rendang Village vind je een aantal pareltjes van rijstvelden. Dit dorp is niet de meest populaire plek, iets wat er voor zorgt dat toerisme niet gigantisch populair is. Zo is een bezoek aan de rijstvelden extra leuk door de rust die er is. Vaak zijn er lokale mensen aan het werk waardoor je ook nog eens kunt kijken wat ze precies doen.

6. Rijstvelden in de buurt van Canggu

Je raad het niet maar op één van de meest toeristische plekken vind je schitterende rijstvelden. Namelijk in en rondom Canggu zijn enorm veel mooie rijstvelden te vinden. Niet perse de spectaculaire rijstvelden op heuvels maar wel enorm mooie velden waar je uren naar zou kunnen staren.

Vooral in het westelijke gedeelte in het gebied Pererenan liggen mooie rijstvelden. Met je scooter kun je hier heerlijk doorheen rijden en ondertussen van het uitzicht genieten. Maar ook op andere plekken in Canggu zijn enorm mooie plaatjes te vinden.

Rijstvelden in de buurt van Canggu

7. Pupoea

Een heerlijke ervaring is een bezoek aan de Pupoea rijstvelden. Dit komt omdat er naast de rijstvelden zelf enorm veel te zien is. Er zijn plantages met allerlei tropische vruchten die je op locatie kunt kopen en proeven bij de lokale bevolking. Daarnaast zijn er ook cacao, kruidnagel, en koffieplantages te vinden in de nabije omgeving. Heerlijk om een aantal uren door te brengen en te genieten van het lekkere lokale voedsel.

8. Soka

Eén van de weinig laaggelegen rijstvelden op Bali vind je in Soka. De Soka rijstvelden zijn enorm rustig en ook daarom uniek. Deze in het westen gelegen rijstvelden mogen daarom niet ontbreken wanneer je de mooiste rijstvelden gezien wilt hebben.

9. Sideman

Eén van de populairste plekken in Bali kent natuurlijk ook gigantisch mooie rijstvelden. Als je wilt genieten van rijstvelden onder aan de Agung vulkaan. Niet alleen dit uitzicht maar ook de rijstvelden zelf zijn enorm mooi in Sidemen. Deze combinatie maakt dat veel toeristen dit als het nieuwe Ubud bestempelen. Het voordeel is dat het hier lekker rustig is en toch de echte schoonheid van Bali kent.

Wat is de beste tijd om rijstvelden op Bali te bezoeken?

De beste tijd om rijstvelden op Bali te bezoeken is tijdens de groeiperiode van de rijst, meestal is dit van juni tot en met november. Tijdens deze periode zijn de rijstvelden groen en volop in groei, wat een prachtig uitzicht biedt. Zeker op de rijstvelden die ik hierboven benoem. Houd er rekening mee dat de groeiperiode variabel kan zijn afhankelijk van het klimaat en de specifieke regio op Bali. Niet overal zullen de rijstvelden op hetzelfde moment even mooi zijn. Het is daarom handig om dit na te vragen bij de lokale bevolking.

Wat zijn jouw favoriete rijstvelden op Bali?

Ben jij rijstvelden wezen bezoeken in Bali? Zo ja, wat is het uitzicht dat jouw overbluft heeft van schoonheid. Laat het vooral weten in de comments zodat we de lijst uit kunnen breiden.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *