Leren surfen op Bali

Leren surfen op Bali, guide voor beginners

2 maart 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Leren surfen, het is iets wat door veel hoofden van toeristen op Bali gaat. Wanneer je de golven ziet is het ook lastig om aan iets anders te denken. Bali is namelijk één van de mooiste plekken op de wereld om te surfen. De golven zijn heel het jaar oké om te surfen en er zijn verschillende surfspots waardoor je zowel als ervaren als beginnende surfer golven kunt pakken. Om je een handje te helpen met het beginnen van je surf carrière heb ik alles over het leren surfen op Bali voor je verzameld.

Beginners guide: 5 tips voor beginners

Als je wilt leren surfen is Bali de perfecte plek. Het hele jaar door kun je genieten van de beste golven waardoor je geen rekening hoeft te houden met wanneer je precies vakantie hebt en dergelijke. Toch zijn er wel zeker een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt leren surfen op Bali. Daarom hieronder een aantal tips:

  1. Ga altijd met een instructeur: Als je het surfen aan het leren bent is het een must om met een instructeur te gaan. Zeker aan het begin is het enorm lastig om de basis onder de knie te krijgen. Wanneer je dit zelf gaat proberen te leren zal je merken dat het pakken van golven enorm lastig is. Ga daarom aan het begin altijd met een instructeur zodat die je de basis kan leren.
  2. Onderschat de sterkte van de zee niet: De eerste keer dat je van je bord afgegooid wordt en echt door een grote golf meegenomen wordt vergeet je nooit meer. Je macht machteloos wanneer een sterke golf je pakt. Het kan tevens enorm gevaarlijk zijn voor jezelf en andere surfers. Wees voorzichtig en spring van je bord af wanneer je een te grote golf ziet.
  3. Ga niet tegen de golven in pedellen: Veel beginnende surfers gaan letterlijk tegen de golven in pedellen. Dit is echter enorm zwaar en alles behalve effectief. Kies er juist voor om gebruik te maken van de zandbanken en de terugtrekkende stroming te gebruiken zodat je makkelijk naar achteren kan pedellen.
  4. Begin met een soft bord: Veel vrienden die wilde leren surfen maar nog weinig ervaring hadden wilde snel stappen maken. Ze kozen er te snel voor om naar het harde bord te gaan en kwamen vervolgens van een koude kermis thuis. Ze pakte in twee uur les geen golf waardoor ze enorm teleurgesteld waren. Ondertussen pakte mensen op de zachte borden wel hun golven en kwamen ze steeds dichter bij de overstap. Overhaast dit niet maar begin eerst bij de basis zodat je wanneer je kundig genoeg bent alsnog naar een hard bord kan.
  5. Bouw een conditie op: Het pedellen als surfer is enorm zwaar. Het is daarom goed om af en toe een bord te huren en puur te gaan pedellen zodat je een goede conditie op kunt bouwen.

Beste spots om te leren surfen op Bali

Het surfen op Bali is gaaf. Maar wanneer je begint op plekken waar de golven te hoog zijn ga je merken dat er weinig aan is. Net als het niet kiezen voor het juiste bord werkt het demotiverend en zorgt het ervoor dat je niet de basis opbouwt die nodig is om goed te kunnen surfen. Daarom heb ik de beste surfspots voor beginners hieronder voor je verzameld.

1. Kuta Beach

De beste plek om te leren surfen op Bali is by far Kuta Beach. Dit strand is perfect omdat het niet over grote golven beschikt waardoor je ideaal je eerste stappen als surfer kunt pakken. Onder begeleiding van een instructeur nemen ze je stap voor stap mee in het proces. Het voordeel aan Kuta Beach is dat je niet helemaal naar achteren hoeft te pedellen. Waar veel beginnende surfers tegenaanlopen is dat hun schouders verzuren waardoor ze niet (snel) naar achter kunnen pedellen. Op Kuta Beach kun je gewoon naar achteren lopen waardoor je niet vermoeid raakt met je schouders.

Tijdens één van mijn surflessen op Kuta Beach

2. Padang Padang Beach

Het o zo populiare Padang Padang Beach in Uluwatu is super populair voor ervaren surfers. Maar ook voor beginnende surfers is het een ideale plek. Rechts van de populaire golf die veelal wordt gepakt vind je baby Padang. Deze kleinere golf is ideaal om te leren surfen omdat deze een stuk minder hoog is. Zo kun je toch tussen de ervaren spelers uitrusten op het strand maar kun je wel op jouw niveau trainen.

Het populaire Padang Padang Beach

3. Batubolong Beach

In Canggu vind je een strand wat uiterst geschikt is voor surfers die hun eerste stapjes al gezet hebben. Op Batubolong kun je namelijk heerlijk surfen op niveau. Ook hier heb je namelijk genoeg golven die klein genoeg zijn voor beginners en wat hogere golven die ideaal zijn voor surfers die al wat op niveau zijn. Je vind Batubolong Beach vlak naast Echo Beach. Het verschil tussen beide is echter enorm waardoor de beginners vaak bij Batubolong surfen. Mijn advies is ook zeker om hier te starten voordat je de volgende stap neemt.

4. Nusa Lembongan

Een plek die je waarschijnlijk niet verwacht maar ook Nusa Lembongan is ideaal voor beginnende surfers om het te leren. Op Nusa Lembongan zijn namelijk wel golven, maar deze zijn vaak erg klein. Vervelend voor ervaren surfers maar ideaal voor beginnende surfers. Je gaat hiervoor vaak iets het water op omdat er een hoop gewassen worden verbouwd op Nusa Lembongan. Iets achter deze gewassen vind je prima plekken om te surfen.

Nusa Lembongan Bali
Achter de gewassen kun je prima surfen op Nusa Lembongan

Waar ga jij leren surfen op Bali?

Je weet nu hoe en waar je het beste kunt beginnen met surfen op Bali. Eén van deze surfspots gaat je zeker de plek bieden die je nodig hebt om je eerste golven te pakken. Ik ben benieuwd waar jij je eerste golven gaat pakken en of jij nog meer surfspots voor beginners op Bali kent. Laat het vooral weten in de reacties.

Tip: lees ook surfen op Bali!

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *