Duiken op Bali, dit zijn de 6 beste spots

12 januari 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Ben jij een duik fan of wil je graag leren duiken? Dan zit je op Bali goed. Bali kent enorm goede duikplekken voor zowel beginners als ervaren duikers. Zo ben ik ooit begonnen bij het halen van mijn open water en advanced certificatie op Gili Trawangan. Na deze fantastische ervaring was ik vastberaden om ook andere plekken op Bali te ontdekken. De beste plekken heb ik voor je verzameld.

Waarom duiken op Bali?

Waarom je moet duiken hoef ik hopelijk niet meer uit te leggen. Het ontdekken van wereld onderwater is iets onbeschrijfelijks wat iedereen in ieder geval een keer in zijn leven moet hebben gedaan. Maar waarom perse wanneer je in Bali bent?

Bali kent een rijk zeeleven met veel mooi koraal. Er leven fantastische zeewezens als schildpadden, white reef sharks, manta rays en nog veel meer. Daarnaast is er gigantisch veel mooi koraal te vinden. Je duikt in een geschermd gebied waardoor de vissen erg nieuwsgierig zijn wanneer er duikers langskomen. Alle aspecten om een aantal mooie duiken te maken.

De laatste reden dat veel duikers op Bali duiken is omdat het een stuk goedkoper is dan op andere plekken op de wereld. Je betaald elders vaak enorm veel geld, omdat Bali echter niet duur is betaal je ook relatief minder geld voor een duik. Voor een duik ben je daarom vaak niet meer dan 500IDR/€30,- kwijt. Stukken goedkoper dan op andere plekken op de wereld.

Beste duikspots in en rondom Bali

Om de lijst zo compleet mogelijk te maken heb ik de plekken op, maar ook rondom Bali voor je verzameld. Dit heb ik bewust gedaan om een zo’n compleet mogelijke lijst voor je op te stellen. Geniet van de .. beste duikspots in en rondom Bali:

1. Gili eilanden

Je kunt fantastisch mooi duiken rond de Gili eilanden. Naast dat de eilanden zelf enorm mooi zijn is het onderwaterleven ook spectaculair. Je ziet bijna overal schildpadden zwemmen en met wat geluk kom je zelfs een haai tegen. Je hebt gigantisch veel mooie spots rondom de eilanden waar de meeste centrums je met hun eigen boot heenbrengen.

Rondom de Gili eilanden zijn enorm veel verschillende spots te vinden. Zo kun je duiken bij een wrak, zijn er verschillende koraal muren en kent het een plek die ‘Turtle Heaven’ heet omdat er zoveel schilpadden zitten. Echt een aanrader om zeker een paar duiken te doen.

Mijn advies zou zeker zijn om te gaan duiken met Dive Central Gili. De mensen zijn zeer kundig en daarnaast ook nog eens super aardig. Ik heb hier persoonlijk een enorm mooie tijd gehad tijdens mijn duiken.

Duiken in Gili met een schildpad

2. Nusa eilanden

De Nusa eilanden zijn misschien wel dé plek om manta rays te spotten. Met de duikspot Manta Point in Nusa Penida kunnen ze bijna een garantie geven dat je ze tegenkomt. Het is dan ook bizar om deze zeedieren vlak over je heen te zien zwemmen. Een fantastische duikervaring. Maar ook de bootreis naar deze plek toe is magisch. Je vaart ongeveer een uur (ligt eraan waar je vandaan komt) om er te komen. Ondertussen geniet je van een schitterend uitzicht op de kliffen die Nusa Penida te bieden heeft. Je vaart onder andere langs Kelingking Beach waar je vaak voor een magische foto vanaf het water kan schieten.

Daarnaast kent Nusa Penida nog een super mooie spot om ter water te gaan. Een van deze plekken is Crytal Bay. Je kunt hier of vanaf het strand het water betreden of met een boot naartoe varen. Ook hier vind je een bizarre onderwaterwereld. Veel nieuwsgierige vissen zwemmen rond en geven je een unieke inkijk in het onderwater.

Op zowel Nusa Penida en Nusa Lembongan heb je meerdere tuincentrums die je mee kunnen nemen op een fantastische reis naar de meest populaire duikspots die de plek te bieden heeft. Zelf geef ik de voorkeur aan Nusa Lembongan omdat dit minder toeristisch is en je zo vanaf daar naar de spots vaart. Je ziet dan veel van de eilanden en de mooie rotsen die het te bieden heeft.

Een aanrader is om te duiken met Scuba Center Asia. Zij bieden kant en klare reizen naar de polaire spots rond de Nusa eilanden.

3. Tulamben

Ook in het noorden van Bali kun je fantastisch duiken. Bij Tulamben ligt een schitterend wrak waar je gigantisch mooi kunt duiken. Het wrak is namelijk gevuld met allerlei onderwater leven. Niet voor niets is dit één van de hotspots op het eiland zelf.

Je duikt in Tulamben vanaf het strand waar op een paar tientallen meters vanaf de kust een oud Amerikaans oorlog schip ligt. Deze is tijdens de tweede wereldoorlog neergehaald door een Japanse onderzeeër. Eerst lag dit schip een stuk meer landinwaarts maar deze is later verschoven naar waar die nu ligt. Een werkelijk unieke plek om te duiken.

Het voordeel van het duiken in Tulamben is dat het vlakbij Amed ligt. Je kunt het dus vaak combineren met een aantal duiken daar. Zelf heb ik gedoken met de mannen van Seekndive (Instagram/Facebook). Super aardige mensen met een fantastische service.

Duikflessen op de kant in Tulamben

4. Menjangan Island

In het westen van Bali, bijna tegen Java aan ligt Menjangan Island. Een plek waar veel toeristen heentrekken om een duik te maken. Dit omdat het een ideale plek is om kennis te maken met duiken. De wateren zijn hier namelijk enorm rustig waardoor je alle basisprincipes enorm goed kunt leren te beheersen. Daarnaast is het onderwaterleven hier ook top.

Het eiland staat ook bekend omdat er een mooi aantal wrakken ligt waar je bij kunt duiken. Hier zitten vaak de meeste dieren waardoor je unieke dingen tegen kunt komen. Een van de wrakken waar je mee kunt duiken is Schoenenboot.

5. Amed

In Amed kun je heerlijk duiken. Je duikt ook hier vanaf het strand omdat de spots vlak voor het strand liggen. Je kunt genieten van een schitterend onderwaterleven met wanneer je bovenkomt een uitzicht op dé mooiste vulkaan van Bali genaamd de Agung vulkaan. Onderwater vind je de mooiste vissen en kom je regelmatig een schildpad tegen.

Daarnaast hebben ze een spot die de piramides genoemd worden. Dit zijn een aantal kleine piramides waar een hoop vissen omheen leven. Ook beschikt Amed over een grote muur met koraal.

Ook hier raad ik je de mensen van Seekndive aan.

6. Padang Bai

De meeste mensen kennen Padang Bail als de plek om de boot te pakken richting Lombok of de Gili eilanden. Echter kan je hier ook fantastisch duiken. Mede hierdoor is het een fantastische plek om te combineren met je reis naar de Gili eilanden.

In Pandang Bai zijn verschillende centrums die je mee kunnen nemen naar wat het rijke onderwater van Padang Bai ons te bieden heeft. Zo is dit een plek waar je regelmatig haaien en manta rays tegen kunt komen. Zeker waard om een duik te nemen.

Waar ga jij duiken op Bali?

Met mijn enthousiasme over duiken hoef ik je natuurlijk niet meer te vragen of je gaat duiken maar wanneer je gaat duiken. Wanneer staat voor jou op de planning om een duik te maken? En waar dan? Ik ben benieuwd wat jouw favoriete duikspot gaat worden.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *