Digital nomad visum Bali

4 mei 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Het leven op Bali is geweldig. Niet voor niets trekken jaarlijks enorm veel digital nomads richting het Indonesische eiland om er vanaf vandaan te werken. Maar één van de lastige dingen aan het werken vanaf de andere kant van de wereld is het regelen van een visum. Een visum is belangrijk als je Indonesisch grondgebied betreed. Een digital nomad visum voor Bali zou daarom perfect zijn. Maar bestaat dit? En zo nee, wat zijn dan de alternatieven? In deze blog neem ik je mee in het verkrijgen van een visum als digital nomad.

Digital nomad visum voor Bali

Om maar met de deur in huis te vallen. Een digital nomad visum voor Bali bestaat momentele nog niet. Wel is het een onderwerp wat besproken is in Indonesië. In de periode voor corona was het een hot topic om een digital nomad visum beschikbaar te stellen om het toerisme een boost te geven. Echter, net zoals de rest van de wereld kreeg ook Bali problemen met de corona. Het digital nomad visum is daarom uitgesteld.

Sinds een tijdje is Bali weer open. Maar helaas is het nog niet zo dat er een visum voor digital nomads in Bali is geïntroduceerd. Wel blijft het een agendapunt en waren er zelfs geruchten dat het visum er eind 2022 alsnog zou komen. Helaas is het destijds niet ingevoerd. Gelukkig voor jou zijn er wel andere visums die je kunt gebruiken om werken op Bali mogelijk te maken. Maar eerst wil ik speculeren over hoe het visum eruit komt te zien.

💡 Tip: Alles over remote werken vanaf Bali lees je in mijn blog werken op Bali: dé ultieme gids voor digitale nomaden!

Hoe zou een digital nomad visum eruit komen te zien?

Mijn advies is niet om te wachten tot het digital nomaden visum beschikbaar is in Indonesië. Mijn ervaring leert dat als er dingen zijn zoals dit dat het wel even duurt voordat ze doorgevoerd worden. Maar toch is het leuk om te speculeren over hoe een digital nomad visum eruit zou komen te zien.

Zoals veel andere landen die een dusdanig visum aanbieden zal deze waarschijnlijk een aantal jaren geldig zijn. Je bent dan vrij om een aantal jaren in Indonesië door te brengen zonder dat je in de problemen komt met je visum.

Waarom willen ze een digital nomad visum?

Het invoeren van een digital nomad visum zal dezelfde reden dragen als het invoeren van een Visa on Arrival. Een goed visum voor Bali zorgt er namelijk voor dat het makkelijker is om het eiland te betreden. Dit kan een rede zijn voor toeristen om naar Bali te gaan. Iets wat voor Bali belangrijk is omdat het eiland grotendeels draait op toerisme. Met het invoeren van een visum om vanuit Bali te werken zorg je voor een nieuwe stroom toeristen die hun geld in Indonesië uit komen geven. Iets wat de economie een boost zal geven.

Visum alternatieven als digital nomad

Ondanks dat er geen speciaal visum voor is ben je alsnog van harte welkom om als digital nomad te komen werken. Je zult echter wel voor een toeristen visum moeten kiezen om in het land te mogen verblijven. Gelukkig voor jou zijn er visums die hier goed bij aansluiten en je in staat stellen om een half jaar te verblijven op Bali.

De twee belangrijkste visums zijn de Visa on Arrival en het B211A Visa. Beide kun je gebruiken om een tijdje in Bali te verblijven. Er zit echter een groot verschil tussen beide visums. Zo kun je met een Visa on Arrival maximaal 60 dagen in Indonesië verblijven en met een B211A Visa 180 dagen in Indonesië verblijven. Wel is het zo dat je het visum moet verlengen voordat je van deze lengte mag genieten.

Hieronder leg ik in het kort uit wat het verschil is tussen beide visums:

  • Visa on arrival: Zoals je waarschijnlijk al doet vermoeden is het Visa on Arrival het standaard toeristen visum. Als je op het vliegveld aankomt kun je deze aanvragen en in bijna alle gevallen mag je dan het land in. Top want zo hoef je niks te regelen van te voren behalve de juiste papieren op zak meenemen. Met dit visum kan je 30 dagen in Indonesië verblijven. Wel is het mogelijk om dit visum met nog is 30 dagen te verlengen waardoor je in totaal zelfs 60 dagen kunt verblijven. Je kunt middels een visa run vervolgens weer opnieuw beginnen zodat je alsnog langere tijd kunt verblijven.
  • B211A Visa: Het meest voor de hand liggende en ook mijn favoriete visum voor digitale nomaden is het B211A Visa. Dit visum is namelijk voor 60 dagen geldig maar is zelfs twee keer met 60 dagen te verlengen. Het is dan dus mogelijk zelfs 180 dagen in Indonesië te verblijven. Ideaal want op deze manier hoef je niet om de twee maanden een visa run te maken. Wel is het noodzakelijk dit visum ruim van te voren aan te vragen en kost deze aanzienlijk meer.

Mijn advies als je voor langere tijd wilt blijven is om voor het B211A visum te gaan zodat je zonder stress kunt genieten van jouw remote werkavontuur. Het visum kost in eerste instantie meer geld maar als je heen en weer moet vliegen naar een ander land dan ben je al snel meer geld kwijt. Daarnaast zorgt dit voor meer dingen die geregeld moeten worden. Hoe je beide visums regelt lees je via de onderstaande link.

💡 Tip: Lees ook mijn blog met alle informatie over een Visum voor Bali (Indonesië) regelen!

Voor welk visum ga jij?

Welk visum past het beste bij jouw digital nomad avontuur in Bali? Zelf ben ik altijd voor het B211A Visa gegaan maar van talloze mensen hoorde ik dat het juiste de kans biedt meer van de wereld te gaan zien. Ik ben erg benieuwd welk visum het beste bij jouw situatie aansluit. Laat het vooral weten in de reacties. Mocht je ergens hulp bij nodig hebben of een andere vraag hebben over het regelen van een visum dan mag je altijd contact met me opnemen.

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

Simkaart in Bali

Als je naar Bali op vakantie gaat is het makkelijk om te kunnen bellen en overal toegang...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *