Zuiden van Bali

10 Bezienswaardigheden in Zuid Bali

30 maart 2023

Frank van Dijk
Inhoud blog

Zuid Bali is het populairste gebied op Bali. Met bekende bestemmingen als Canggu, Ubud en Uluwatu is er ook genoeg moois te zien op het zuiden van het eiland. Maar waar moet je beginnen als je het zuidelijke deel van Bali wilt bezoeken? En nog belangijker, wat zijn de bezienswaardigheden die je niet mag missen? Daarom heb ik de leukste bezienswaardigheden in Zuid Bali voor je verzameld in een overzichtelijke blog. Zo weet jij zeker dat je alle hotspots gaat zien.

1. Tirta Empul Temple

Wanneer je naar Bali op vakantie gaat, zal je ongetwijfeld een keer kennis gaan maken met het Hindoeïsme. Maar ondanks dat er duizenden tempels op Bali zijn is het uitvoeren van een ritueel zelf vaak niet mogelijk. Eén van de tempels die deze mogelijkheid wel aanbied is de Tirta Empul Temple. Hier kun je een echt ritueel uitvoeren tussen de lokale bevolking.

Zo ga je onder begeleiding van een gelovige het water in en voer je stap voor stap een ritueel uit om je karma te reinigen. Een unieke inkijk in de Balinese cultuur en daarmee ook zeker een aanrader wanneer je op Bali bent. De tempel ligt in de buurt van Ubud en is daarmee goed te combineren met andere bezienswaardigheden op Zuid Bali.

Pura Tirta Empul
Mensen die zich reinigen in de Tirta Empul Temple

2. Tegenungan waterval

In elk lijstje met top bezienswaardigheden op Bali vind je wel een waterval. Niet voor niets want de watervallen op Bali zijn werkelijk schitterend. De mooiste waterval op Bali vind je gelukkig in Zuid Bali in de buurt van wederom Ubud. De Tegenungan waterval is niet alleen ideaal om te bezoeken door zijn schoonheid maar ook ook omdat deze enorm makkelijk te bereiken is. Via een normale trap ga je naar beneden en binnen een aantal minuten sta je met je voeten aan het water.

Naast de waterval is sinds kort een glazen brug aangelegd waar je over heen kunt lopen. Het is redelijk prijzig maar het uitzicht is wel schitterend van bovenaf. Daarnaast zijn er bij zowel de brug als de waterval enorm veel lekkere restaurants waar je kunt eten.

Tegenungan waterval
Tegenungan waterval vanaf de kant

3. Tegallalang rijstvelden

Ook rijstvelden mogen niet ontbreken bij je bezoek aan Bali. Mensen eten op Bali enorm veel rijst waardoor er automatisch ook veel rijstvelden zijn. Eén van de mooiste rijstveldgebieden op Bali is die van Tegallalang. Dit kilometers grote gebied kent schitterende plekjes waar je kunt genieten van de mooiste rijstvelden.

Het leuke aan dit gebied is dat je zelf kunt kiezen of je naar een toeristische plek gaat of halverwege ergens de rijstvelden in springt. Natuurlijk maakt de Balinese bevolking gebruik van het feit dat er veel toeristen zijn die rijstvelden mooi vinden. Maar er zijn ook nog talloze gebieden die echt beheerd worden door de lokale bevolking. Je ziet dan ook geregeld dat ze nog op deze rijstvelden aan het werk zijn. De Tegallalang rijstvelden in de buurt van Ubud zijn zeker een must als je naar rijstvelden op zoek bent.

Tegallalang Rice Terrace
Een prachtig rijstveld in Zuid Bali

4. Uluwatu

Eén van de meest populaire bestemmingen van nu is Uluwatu. Uluwatu is een bestemming gelegen op het meest zuidelijke puntje van Bali. Het ligt op rotsen waardoor je enorm mooie uitzichten hebt. Naast de kliffen zijn er ook enorm veel stranden te vinden in Uluwatu. De surfscene is groot maar ook de niet surfers genieten van het paradijs wat Uluwatu is. Niet voor niets stijgt de populariteit van Uluwatu dan ook met het jaar. Hierdoor zijn er steeds meer mogelijkheden voor overnachtingen en komen er steeds meer leuke horeca gelegenheden bij. Ook dit lijstje is gevuld met een aantal bezienswaardigheden in Uluwatu. Eén plek die je dus zeker moet bezoeken als je in Zuid Bali bent.

Uluwatu vanaf het water met een mooi resort op de achtergrond

5. Tanah Lot Temple

Eén andere bekende tempel in Zuid Bali is de Tanah Lot Temple. Deze tempel ligt in de buurt van Canggu en is in veel gidsen over Bali te vinden. Helaas is het niet mogelijk om de tempel zelf te bezoeken. Eén omdat dit niet mag als niet gelovige, maar ook omdat de tempel in het water staat. Toch heeft deze tempel dit lijstje gehaald omdat dit een uniek beeld is wat je niet gemist mag hebben. De route erna toe is ook schitterend tussen rijstvelden door. Als je geluk hebt zijn er rondom de tempel wat Hindoeïstische ceremonies bezig voor de echte Bali ervaring.

Tanah Lot Temple omringt door water

6. Ubud

Er kwamen al wat bezienswaardigheden in Ubud voor in het lijstje, vandaar dat Ubud zelf ook zeker niet mag ontbreken in de bezienswaardigheden in Zuid Bali. Ubud is één van de trekpleisters van het moment. Deze staat is ook de spirituele hoofdstad van Bali en trekt jaarlijks duizenden bezoekers die zich hier verdiepen in yoga en mediatie. Daarnaast staat Ubud bekend om de mooie natuur, niet voor niets dat er veel rijstvelden en watervallen in de buurt te vinden zijn. Ik raad het iedereen aan om tijdens hun bezoek aan Bali even een stop te maken in Ubud.

Het centrum van ubud omringt door natuur

7. Dreamland Beach

Mijn favoriete strand van Bali is Dreamland Beach. Dit strand wat in Uluwatu ligt is enorm werkelijk schitterend. De golven zijn enorm waardoor het surfen hier lastig is, maar de zwemervaring is geweldig. Het strand beschikt over blauw water en het zand is er zo wit als je maar kan wensen. Wanneer je hier aan het water ligt met een kokosnoot in de hand voelt het als paradijs.

Foto van bovenaf Dreamland Beach

8. Monkey Forrest

Een bezoek aan Bali is niet compleet als je geen apen hebt gezien. Dé plek om apen te zien is natuurlijk het Monkey Forrest in Ubud. Dit bos is overgenomen door apen en omgetoverd tot een toeristische attractie. Ondanks dat het erg geforceerd is blijft het een leuke attractie om gedaan te hebben. Je kunt apen voeren en de welbekende selfie met een aap maken. Mocht je niet naar Monkey Forrest willen gaan is de kans dat je apen ziet in Ubud ook vrij groot.

De rivier die door Monkey Forrest loopt

9. Padang Padang Beach

Het strand om te gaan surfen op Bali is Padang Padang Beach. Dit strand ligt in Uluwatu en is immens populair onder toeristen. Ook als je niet wilt surfen is het een heerlijk strand om bijvoorbeeld een dag te relaxen. Daarnaast liggen er leuke restaurants in de buurt waardoor je savonds een heerlijk hapje kunt eten. Als je in de buurt bent zeker een plek die je gezien wilt hebben.

Padang Padang Beach gevuld met toeristen

10. Uluwatu Temple

De derde tempel in de lijst is Uluwatu Temple. Eigenlijk is dit een combinatie van een tempel en het Monkey Forrest. Dit omdat er in het bos rondom de tempel allemaal apen zitten. De tempel zelf is niet perse heel erg mooi maar de rotsen en het uitzicht eromheen zijn schitterend. Ook de route naar deze tempel is heerlijk. Je rijdt op een brede weg en geniet ondertussen van de natuur eromheen.

Uluwatu Temple
De trap die naar Uluwatu Temple gaat

Welke bezienswaardigheden op Zuid Bali ga jij bezoeken?

Nu je weet wat de trekpleisters van Zuid Bali zijn kun je jouw vakantie naar Canggu, Ubud, Uluwatu of een andere bestemming gerust gaan boeken. Als je deze bezienswaardigheden gezien hebt zal je zeker een geslaagde reis maken. Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is en of er nog plekken ontbreken in het lijstje.

💡 Tip: lees ook bezienswaardigheden Balibezienswaardigheden Oost Bali en bezienswaardigheden Noord Bali!

✒️ Geschreven door Frank van Dijk

Meer reistips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *